Studio Ett kritiseras
för ”aningslöshet”

28 november, 2016

GRN-beslut Ett inslag i Studio Ett i Sveriges Radios P1 frias men kritiseras av Granskningsnämnden för att programledarnas förhållningssätt till en aktivistaktion på Rosenbad bitvis var ”aningslöst” och kunde ge ”legitimitet” åt brottslig verksamhet. Två av ledamöterna i GRN har skiljaktig mening och anser att inslaget borde frias utan kritik.

Den 15 juni sände Studio Ett ett inslag om en aktion vid Rosenbad där miljöaktivister hade tagit sig upp på taket på Rosenbad för att protestera mot Vattenfalls planer på att sälja sin brunkolsverksamhet i Tyskland till ett tjeckiskt företag. I inslaget intervjuades bland andra statsminister Stefan Löfven, en talesperson för aktivisterna, samt en talesperson för polisen.

Två personer anmälde inslaget och menade att Sveriges Radio upplåtit programtid för aktivister att sprida propaganda.

Granskningsnämnden för radio och TV konstaterar att inslaget tog upp en starkt kontroversiell fråga om civil olydnad som ett demokratiskt verktyg. ”Nämnden anser att programledarnas förhållningssätt mot aktivisternas olagliga aktion var bitvis aningslöst och kunde ge viss legitimitet åt sådan brottslig verksamhet.

Enligt nämndens mening har SR genom inslagets utformning uppvisat en brist i förhållande till bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft”, skriver GRN i sitt beslut.

GRN väljer att kritisera men fria inslaget eftersom det i inslaget framgick att aktivisterna var misstänkta för grovt olaga intrång, samt att statsministern medverkat i inslaget och tydligt kritiserade aktionen.

Två ledamöter i GRN har anmält skiljaktig mening och anser att inslaget borde frias utan kritik.

Kommentarer

Det finns 0 kommentarer på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
GRN-beslut

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Journalisten-podden

Senaste numret

Prenumerera

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies