Gå direkt till textinnehållet

Studio Ett fällt för kränkande uttalande

P1s Studio Ett tog inte tydligt avstånd från en intervjuad persons kränkande uttalanden. Inslaget stred därmed mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft. Detta enligt Granskningsnämnden för radio och TV.

Granskningsnämnden konstaterar att NNs uttalanden om det etniska Ukraina var uppenbart kränkande mot människor med annan än vit hudfärg. Enligt nämndens mening måste det i och för sig vara möjligt för programföretagen att intervjua personer som har radikala och antidemokratiska åsikter utan att det strider mot kravet på opartiskhet.

Att programledarna eller reportern inte tydligare tog avstånd från NNs uttalanden under eller i nära anslutning till intervjun innebär en klar brist i förhållande till bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft, skriver nämnden.

”Det förhållandet att programledarna, genom intervjun med docenten, satte NNs uttalanden i en kontext där det klargjordes att NN tillhörde en grupp radikala högerextremister, uppvägde inte denna brist. Inslaget strider därför mot bestämmelsen om radions särskilda genomslagskraft,” skriver GRN.

Annons Annons

På Ekots redaktionsblogg kommenterar Anne Lagercrantz, Ekochef, Granskningsnämndens fällning.

Fler avsnitt
Fler videos