Gå direkt till textinnehållet

Studenttidningen Spionen hotas av nedläggning

Göteborgs universitet ska inte längre prenumerera på studenttidningen Spionen. Det föreslås i en utredning. I värsta fall kan det leda till att tidningen läggs ner.

En intern utredning föreslår att universitetet inte längre ska prenumerera på Spionen, en prenumeration som genererar 1 800 000 kronor per år och utgör 75 procent av tidningens intäkter.

Pengarna ska i stället betalas ut till de fyra studentkårer som finns vid Göteborgs universitet, som i sin tur väljer om de vill prenumerera på tidningen.

– Det vore tråkigt om Spionen gick i graven. Nästa år har den funnits i 80 år, säger Spionens chefredaktör Lina Söderström.

Annons Annons

I nästa vecka äger en hearing rum där förslaget presenteras. Innan något beslut fattas kommer förslaget att gå på remiss till berörda parter inom universitet. Det är en lång process och under tiden måste Spionens redaktion jobba vidare utan att veta om tidningen kommer att få finnas kvar.

– Vi vet ännu inte om vi ska avveckla tidningen eller jobba vidare, säger Lina Söderström.

Anledningen till förslaget är att en av kårerna gick ur samarbetsorganisationen Göteborgs universitets studentkårer, GUS. Universitet valde då att utreda stödet till GUS, som universitetets prenumeration av Spionen.

Fler avsnitt
Fler videos