Gå direkt till textinnehållet

Strengnäs Tidning skrev ensidigt om vårdnadstvist

Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning klandras av Pressens opinionsnämnd (PON) för en artikel om ett barn som farit illa. Artikeln byggde bara på pappans uppgifter.

Artikeln som publicerades i juni 2014 handlade om en anmälan hos Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och hade rubriken ”Pappa larmade om sitt sjuka barn”. I artikeln framgick att barnet hade omfattande vårdbehov och att pappan ansåg att omvårdnaden brustit på ett sätt som gjorde att tillståndet var livshotande. I artikeln framställdes det också som att mamman flyttat med barnet till den nuvarande bostadsorten ”på eget bevåg”.

Barnets mamma som låg i vårdnadstvist med pappan anmälde tidningen till Allmänhetens pressombudsman (PO) som konstaterar att detaljerna om barnets diagnos och vård gjorde att barnet och mamman blev utpekade.

PO anser att innehållet var känsligt och inte av allmänintresse och att publiceringen skadade mamman och i förlängningen även barnet på ett oförsvarligt sätt, särskilt som artikeln fokuserade på själva anmälan och inte på Ivos beslut där man inte kunnat fastställa brister i omsorgen av barnet.

Annons Annons

PON instämmer i POs bedömning och klandrar Eskilstuna-Kuriren med Strengnäs Tidning för att ha brutit mot god publicistisk sed.

Fler avsnitt
Fler videos