Gå direkt till textinnehållet

Storm på SVT efter ”kebabtekniker”-pudel

Förra veckan gick en SVT-sändning ut av misstag och en programledare använde ordet ”kebabtekniker” om flyktingar. Dagen efter gick SVT-ledningen ut med en egen artikel där man tar avstånd från händelsen. Nu har en intern kritikstorm brutit ut inne på företaget där flera redaktioner tycker att SVT hänger ut sin egen medarbetare.

Det var under förra veckan som Fredrik Ahl, programledare på SVT Sörmland, förberedde sig för en sändning på ett ganska annorlunda sätt. Programledaren trodde han var ensam med redaktören i studion och sjöng opera, låtsades peta ur vax ur öronsnäckan, samt bytte ut orden ur manus. I manus skulle han prata om flyktingar men kastade i stället om det:

”De som kommer är ofta färdigutbildade ingenjörer, läkare och kebabtekniker”, sa Fredrik Ahl som även skojade om att ingen vill bo i Eskilstuna och härmade dialekter.

En uppmärksam tittare filmade hela förberedelsen och la ut på sociala medier, vilket snabbt ledde till flera tusen views. Expressen tog senare upp händelsen som spred sig till andra medier.

Annons Annons

Inte minst Ahls ”kebabtekniker” blev en stor snackis.

Men det är det som hände sedan som nu orsakat en mindre storm inne på SVT.

Redan dagen efter gick nämligen SVT-ledningen ut med en egen artikel på Vipåtv-sajten som också länkades ut på SVTs officiella Twitter. I pressutskicket ber man om ursäkt för tilltaget och Christina Ågren, chef för nyheter och minoritetsspråk, uttalar sig:

”Det är inte acceptabelt att något sådant här händer rent tekniskt. Men framför allt handlar det om hur vi som SVT:are uttrycker oss. Det här är en jargong på tvärs med vår värdegrund. Det gäller både framför och bakom kameran. Vi kommer att följa upp detta i nära dialog med medarbetaren och vi poängterar då SVT:s värdegrund. Det här är inget som representerar det vi vill stå för.”

Uttalandet från ledningen har tagits hårt. En rad SVT-profiler och medarbetare tycker att företaget nu hänger ut en enskild medarbetare. Journalisten har tagit del av kommentarerna på SVTs eget intranät:

”Blir iskall i hela kroppen när jag läser chefernas uttalanden och ”dom” över Fredrik. 
Den som sett klippet ser att Fredrik själv inte uttrycker någon åsikt. 
Han gör inget uttalande över huvud taget. Än mindre uttrycker någon värdegrund eller gör något i strid mot en sådan”, skriver en SVT-arbetare.

Hen får medhåll från en rad håll.

”Det är oacceptabelt att cheferna här ovan okritiskt sväljer en kvällstidnings grundlösa och lösryckta anklagelse – den att Fredrik skulle håna flyktingar. Att cheferna sedan utifrån det tar avstånd från och hänger ut sin medarbetare, istället för att försvara honom och lyssna på klippet och se vad som verkligen sagts och hänt”, skriver en annan anställd.

En annan av Sveriges största nyhetsdivisioner reagerar också mot att SVT hänger ut medarbetaren.

”Arbetsgivarens ursäktsmejl möttes av starka reaktioner på grund av dess fördömande ton och totala frånvaro av studioreportern”, skriver en representant från divisionen om reaktionerna från hens redaktion.

På SVTs redaktion i Norrköping har man också reagerat kraftigt mot SVT-ledningens sätt att hantera situationen.

– Vi tycker att man hänger ut Fredrik och inte stöttar honom. Man gör samma sak som kvällstidningarna gör och tar ett tre minuter långt klipp och rycker ut ett enstaka ord ur sitt sammanhang. Det finns ingen sådan jargong eller någon redaktionskultur i Norrköping. Det är ett angrepp på hela vår redaktion, säger Inge Jakobsson, redaktör på SVT i Norrköping till Journalisten.

Inge Jakobsson menar att SVT-ledningen istället borde be om ursäkt för ett olyckligt uttalande och sedan stötta sin programledare.

– Självklart ska man be om ursäkt och att det är olyckligt och kan tolkas fel. Men man kan inte dra några slutsatser om att det finns en jargong eller redaktionskultur på SVT för att det här sker. Ledningen borde konstaterat det och sedan tagit itu med det allvarliga problemer. Hur sådant här över huvud taget kan avlyssnas? fortsätter Jakobsson.

Ingen ur SVT-ledningen har ännu varit i kontakt med huvudpersonen själv, programledaren Fredrik Ahl, trots att det är en vecka sedan.

– Jag har känt stort stöd av arbetskamrater och mina närmaste chefer. Efter sexton år på företaget där jag gett mitt allt så är det klart att allt förändrades väldigt snabbt efter det plumpa jag sa. Man kan känna att mina 16 år som jag gett till företaget inte var värda så mycket i det läget, säger Fredrik Ahl till Journalisten.

Är du besviken?

– Jag vet inte. Det rann av mig när jag såg vilket stöd jag fått av redaktionen och alla mejl och sms, det är många som stått upp för mig, fortsätter han.

Hur ser du på händelsen?

– Det var aldrig meningen att det skulle varit något rasistiskt.  Det hårdaste var hur tidningarna vinklade det. I min egen värld stod jag och föreberedde mig för en sändning.

Jag ringer Christina Ågren som uttalar sig från SVT-ledningen i artikeln. Hon menar att redaktionen i Norrköping har missförstått saken.

– Jag har ingen anledning att tro att det förekommer någon form av jargong i Norrköping och det är olyckligt om det jag säger tolkas så. Däremot är det viktigt att den hör typen av ord…man ska inte prata på det sättet. Jag ska åka dit nästa vecka och prata med redaktionen, säger Christina Ågren.

Borde ni inte både kunna fördöma uttalandet och stötta er medarbetare?

– Jag vet inte hur du menar men visst måste vi vara varsamma hur vi hanterar detta. Samtidigt, att någon uttrycker sig så är inte något som företaget kan ställa sig bakom. Det är svåra saker, en balansgång, och ganska nya saker. Det har fullkomligt exploderat de senaste månaderna med den här typen av programledar-bloopers som hängs ut på nätet. Det skapar en otrygghet, säger Ågren.

Varför har ni inte ringt Fredrik själv än?

– Det vill jag nog säga att vi har. Karoline Spångberg (nyhetschef för SVT Nyheter Öst red. anm) var där i fredags och pratade direkt med Fredrik. Det har inte kommit fram någon annan förväntan kring det.

Hur rimmar det med källskydd och arbetsmiljö att sändningar ligger ute så här?

– Det där är överdrivet, alla vet att så länge det finns en studio så vet alla att det också kan gå ut. Nu råkade det vara Telia IP TV som strulade men detta ska inte hända. Som programledare kan allt man säger i en studio komma ut, det vet alla på SVT.

Fler avsnitt
Fler videos