Gå direkt till textinnehållet

Stora journalistprotester i Italien

”Här bor en av de värsta hyenorna” och ”Bort med händerna från journalistiken”. Det var med de slagorden italienska journalister igår protesterade mot attackerna och hoten som kommit från delar av regeringen.

Att det populistiska Femstjärnerörelsen, som är det största regeringspartiet, inte älskar journalister är ingen nyhet. Deras ledare Beppe Grillo har ofta gått ut hårt mot pressen, och ofta pekat ut journalister som han ansåg borde mobbas av läsarna.

Nu har arbetsmarknadsministern och vice premiärministern Luigi Di Maio kallat journalisterna för ”de värsta hyenorna”, och en av hans partikamrater har till och med kallat dem för ”horor”. Allt för att pressen följt Roms borgmästare Virginia Raggis (Femstjärnerörelsen) åtal för att hon hjälpt en god vän att få ett chefsjobb inom kommunen. Enligt partiet har pressen varit onödigt hård mot Raggi och något måste göras för att stoppa journalisterna.

Luigi Di Maio vill stoppa de statliga myndigheterna och bolagen (som han är chef för) från att köpa reklamplats på de tidningar som är alltför negativa till partiet. Dessutom har han öppet förklarat att han hoppas att en av Italiens största dagstidningar, Repubblica, och hela dess förlagsgrupp, går i konkurs. Han kommer även att presentera ett lagförslag som ska begränsa möjligheterna för förlag att ge ut tidningar.

Journalistförbundet svarade omedelbart på provokationerna genom att organisera protester i alla italienska regioner. När Journalisten besöker mötet i Florens är ett hundratal journalister samlade, och stämningen är samlad men upprörd. Även tidningsutgivarna deltog i protesten.

– Jag kände att jag var tvungen att komma hit, även om jag är pensionerad. Detta är alldeles för stort och allvarligt för att strunta i, säger en av deltagarna, Emilio Chiorazzo.

De få talarna pratade om vikten av att reagera mot de ständiga attackerna mot den fria pressen. Bland kollegorna diskuterades hur stämningen trissas upp dagligen och hur detta påverkar det dagliga arbetet ute på fältet. Enligt många minskar respekten för deras arbete hela tiden.

Uttalandena har skapat ett ramaskri även utanför medievärlden, och till och med presidenten Mattarella har gått ut och förklarat att tryckfriheten och journalisternas möjlighet att skriva det de anser rätt, är grunden för all demokrati. Berlusconi har sagt att han anser detta vara första steget mot en diktatur.

– Till dem som liksom Di Maio drömmer om en journalistik som lydigt går i ledband: vare sig hot eller förolämpningar kan hindra journalisterna från att göra sitt jobb, säger det italienska journalistförbundet FNSI i ett svar.

Alla italienska dagstidningar har tillsammans bestämt att de kommer att publicera en helsida med den grundlagsartikel som talar om pressfrihet. Journalistförbundet planerar också en stor demonstration i Rom innan årets slut.

                                                                                          Kristina Wallin

Fler avsnitt
Fler videos