Gå direkt till textinnehållet

Stor sorg över Nils Horners död

Reaktionerna och sorgen över den mördade Nils Horner är omfattande. Expressens Terese Cristiansson beskriver att situationen i Afganistan har förvärrats radikalt.

Nils Horner var en älskad röst i radion. Så sent som igår sände han ett reportage från Kabul.

Twitter och Facebook har flödat över av uttryck för sorgen över hans död.

Expressens Terese Christiansson skriver i ett inlägg på Expressen:

"Alla är på väg att lämna Afghanistan. De internationella trupperna sitter kvar på några få sista baser, biståndspengar dras in och organisationerna drar ner på folk och många frilansjournalister och mindre redaktioner kallar hem sitt folk.

Intresset för Afghanistan är snart över. Världens fokus har vänts till andra platser.(…) Men Nils Horner, jag och andra måste och ska åka dit och rapportera. 2014 är ett ödesår för Afghanistan och den 5 april är det presidentval. Hotbilden är stark men valet är betyget på hela den internationella insatsen 2001-2014."

Jesper Bengtsson, chefredaktör på Omvärlden skriver: "Nils Horner. Jag kommer sakna hans röst, hans blick för det viktiga speglad i det vardagliga."

Jenny Alversjö påminner om vad han sa i en intervju 2011: "Jag är inte rädd, men väldigt försiktig. Vill ju inte riskera livet för några minuter i radion" Nils Horner i BT 2011. Stor sorg idag."

Många av Nils Horners kollegor är chockade: "Jag förstår inte att detta händer. Den störste är borta. Sveriges Radios korrespondent Nils Horner dödad." skriver Cecilia Roos.

Sveriges Radios vd, Cilla Benkö, säger till kanalens hemsida: "Det är en av de värsta dagarna i Sveriges Radios historia."

Och Eva landahl på SVT skriver:"En av dom mest kompetenta rösterna har tystnat – en tanke till alla som stod Nils Horner nära"

 

Fler avsnitt
Fler videos