Gå direkt till textinnehållet

Stampen räddat – här är de nya ägarna

Nya investerare tillför 81 miljoner kronor till Stampen. Det ska vara tillräckligt för att rädda koncernen ur den ekonomiska knipan. Nyordningen innebär bland annat att Peter Hjörne inte längre är huvudägare.

Stena Line-ägaren Dan Sten Olssons bolag Stena Finans AB är en av de investerare som går in i Stampen, skriver GP. En annan är Provobis Holding, som kasino-miljardären Rolf Lundström står bakom. Även Fabian Hielte från Ernström och Co finns med bland investerarna.

”Jag är glad att den här gruppen av starka investerare tror på oss. Beskedet är viktigt för våra medarbetare, leverantörer och kunder. Det här var den sista pusselbiten i vår räddningsplan och med den på plats får koncernen den finansiella trygghet och det starka engagemang som behövs”, säger Stampens koncernchef Martin Alsander till GP.

Flera investerare har direkta kopplingar till Hjörnefamiljen. En av dem är Fabian Hielte, som skjuter till 27 miljoner. Han är gift med Peter Hjörnes systerdotter. Även Lennart Hörling går in som investerare. Han sitter redan Stampens styrelse och tillsammans med sin familj äger och driver han även Nya Lidköpings-Tidningen

Annons Annons

Att de nya delägarna går in i Stampen innebär att Hjörne-familjen inte längre äger majoriteten av koncernen. Peter Hjörne, tillsammans med sin familj och systerfamilj, kommer att äga knappt 44 procent av Stampen.

Någon framtida försäljning av Göteborgs-Postens systertidningar TTELA, Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallandsposten eller Strömstads Tidning är inte aktuell, enligt GPs granskning.

Fabian Hielte ser flera skäl att investera i mediekoncernen som genomgått sin värsta kris någonsin.

”Det finns två tydliga skäl. Dels det kommersiella där vi ser Stampen som en attraktiv investering. Men kanske framförallt för att vi tror det är viktigt att vi kan ha kvar en stark oberoende medieplattform i Västsverige som Göteborgs-Posten är. Vi tycker det är särskilt viktigt i en tid då hela dagspressen är pressad. Man ser delvis konsekvenserna av det i en generation som får väldigt filtrerade nyheter”, säger han till GP.

Några större förändringar av journalistiken är inte heller att vänta enligt Hielte.

Efter nyemissionen ser delägandet ut enligt följande:
Peter Hjörne med familj 36,1 %, Ernström Kapital med närstående 13,3 %, Stena Finans 12,4 %, Lennart Hörling genom bolag 11,2 %, Marika Hjörne Cobbold med familj 7,6 %, Stampens ledning 6,0 %, Styviken Invest (Björn Savén) 5.4 %, Provobis 4,9 %, fackliga organisationer 2,6 % och Jack Forsgren genom bolag 0,5 %.

Fler avsnitt
Fler videos