Gå direkt till textinnehållet

Stabilt förtroende för public service

Svenskarna litar framför allt på public service, morgontidningar och TV4. Ju yngre desto lägre förtroende för medier. Det finns även en koppling till politisk ideologi. Det visar senaste undersökningen från SOM-institutet.

Förtroendet för public service har legat stabilt på runt 75 till 80 procent de senaste sex åren, enligt SOM-institutets senaste undersökning. 2016 svarade 74 procent att de hade förtroende för Sveriges Television och Sveriges Radio. 56 procent svarade att de hade förtroende för lokala morgontidningar, 54 för Dagens Nyheter och 47 procent för TV4.

Förtroendet för kvällstidningarna är fortfarande lågt.

Förtroendet har en viss koppling till ålder. Ju yngre desto lägre förtroende för medier. Men fortfarande har SVT och SR stort förtroende bland de mellan 16 och 29 år. 69 procent svarade att de hade förtroende för SVT och 61 procent för SR. 38 procent har förtroende för lokaltidningar, 45 för DN och 43 procent för TV4. Få har förtroende för kvällstidningar.

Annons Annons

Personer över 65 år har stort förtroende för medier. 80 procent för SVT, 86 procent för SR, 72 procent för lokaltidningar, 61 procent för DN och 49 procent för TV4.

Ideologi spelar in. De som säger sig sympatisera med Sverigedemokraterna har lågt förtroende för medier. 33 procent svarade att de har förtroende för SVT, 34 procent för lokala dagstidningar, 19 för TV4 och 13 procent för DN.

Läs rapporten här.

Fler avsnitt
Fler videos