Gå direkt till textinnehållet

SRs VD kritiserar Luxemburgs regering

På tisdagen inleddes rättegången mot en grävande journalist och två visselblåsare i Luxemburg för avslöjandena i Luxleaks, som också rapporterades om i Sverige. Nu går Sveriges Radios VD Cilla Benkö till attack mot Luxemburgs regering som försvarat åtalet i en debattartikel. UPPDATERAD: Även SVTs VD kritiserar åtalet.

I en debattartikel på Medieormen på Sveriges Radios hemsida går VD Cilla Benkö till hårt angrepp på det luxemburgska rättsväsendet och regeringen.

”Det är både obegripligt och skrämmande att journalister och deras källor som avslöjar missförhållande ställs inför rätta och att det sker inom EU. Grävande journalistik kan inte vara ett brott. Det går fullständigt emot de demokratiska principer och traditioner som de flesta länder, men uppenbart inte alla, i Europa står för”, skriver Cilla Benkö i debattartikeln.

I november 2014 avslöjade medier i flera länder att hundratals internationella företag använde sig av skattemyndigheten i Luxemburg för att smita från skatt. Avslöjande kom sedan en av Pricewaterhouse Coopers revisorer kopierat skatteavtal mellan företagen och skattemyndigheten och lämnat över dem till den franske journalisten Eduoard Perrin, som nu står åtalad tillsammans med revisorn och ytterligare en visselblåsare.

Annons Annons

”Luxemburgs finansminister har tidigare försvarat åtalet med hänvisning till att det inte handlar om publiceringen utan om sekretessbrott. Detta visar att vi inte kan ta fri och obunden journalistisk granskning i Europa för givet”, skriver Cilla Benkö.

UPPDATERING: Även Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne kritiserar åtalet i Luxemburg i ett inlägg på SVT-bloggen.

Fler avsnitt
Fler videos