Gå direkt till textinnehållet

SRs avslöjande stänger kvinnoregistret

Ekots avslöjande om Stockholmspolisens så kallade kvinnoregister har gett ringar på vattnet. Datainspektionen kallar registret olagligt och det måste nu sluta användas.

Ekots reportrar Alexander Gagliano och Bo-Göran Bodin avslöjade för ett halvår sedan att Stockholmspolisen har ett register över misshandlade kvinnor.

Där kartlades utsatta kvinnor och kallades saker som ”knepig”, krånglig”, ”Mytoman”, eller skrevs omdömen som ”styvsonen är homosexuell”. Eventuella psykiatriska diagnoser antecknades också. Datainspektionen har nu slagit fast att registret är olagligt. Däremot ska det inte förstöras då det kan utgöra bevis vid brottsutredningar. 

”Vi har kommit fram till att registret är olagligt, det har varit olagligt från början”, säger Kristina Svahn Starrsjö på Datainspektionen till SR.

Annons Annons

Polisen ser allvarligt på anklagelserna.

”Det är oacceptabelt det sätt som man hanterat personuppgifterna i det här fallet, säger Eva Lindeblad, enhetschef på polismyndighetens rättsavdelning, till SR.

Men det är ännu inte klart om kvinnorna får någon ursäkt efter avslöjandet. Polisen menar att de åtgärder som kommer på sikt kan man inte uttala sig om nu.

Fler avsnitt
Fler videos