Gå direkt till textinnehållet

SR ska motverka stress med mindfulness

Sveriges Radio har köpt in en sjuveckorskurs i stresshantering till samtliga medarbetare. I kursen ingår bland annat dagliga mindfulnessövningar. Vissa delar av satsningen har ifrågasatts internt.

Efter flera undersökningar som visat att medarbetare haft svårt att hantera det gränslösa arbetslivet har SRs ledning beslutat att erbjuda samtliga medarbetare en stresshanteringskurs som bygger på mindfulness. Programmet är inköpt av Previa och heter Corporate Based Mindfulness Training (CBMT) – ”företagsbaserad träning i medveten närvaro”.

Programmet rullar ut på SRs alla arbetsplatser under två års tid, men det är frivilligt att delta. Syftet är att arbetsgrupperna ska få verktyg och förhållningssätt för att få ett hållbart arbetsliv.

I programmet ingår tio minuters mindfulnessträning i grupp dagligen. Gruppen följer förinspelade instruktioner och går ner i varv, andas och blir närvarande i nuet.

Annons Annons

– Det här programmet består i huvudsak av sessioner där man pratar inom arbetsgruppen om till exempel balansen mellan arbete och fritid. Det är ett väldigt konkret program, säger personalstrategen Carola Rosendahl (bilden).
Hon tycker att intresset har varit ganska stort bland medarbetarna, men är medveten om att det finns de som är skeptiska och att programmet inte passar alla.

En kritik som framkommit är att ansvaret för hög arbetsbelastning läggs på de anställda.

– Det är ett ömsesidigt ansvar att delta i programmet. Medarbetarna har ett eget ansvar men ska få stöd och hjälp av cheferna och måste också våga be om hjälp, säger Carola Rosendahl.

Hur mycket kommer det här att kosta för Sveriges Radio?
– Vi brukar inte gå ut med vad vi betalar för olika saker på Sveriges Radio. Om det här leder till att några personer inte hamnar i långtidssjukskrivning på grund av stress så har vi hämtat hem kostnaden.

Fler avsnitt
Fler videos