Gå direkt till textinnehållet

SR-reporterns trovärdighet har skadats

En reporter på Sveriges Radio Göteborg medverkade i boken Rummet som väckt starka reaktioner. Reporterns trovärdighet har skadats, säger SR Göteborgs programchef. UPPDATERAD

Reportern är en av fyra författare till boken Rummet, som är ”separatistiskt för rasifierade personer” och ska vara en ”frizon för rasifierade”. Boken har fått hård kritik för sina angrep,  mot bland annat journalister.

I den identitetspolitiska boken angrips bland annat mediebilden av Johan Persson och Martin Schibbye. Det förekommer också ett montage där Svenska Dagbladets ledarskribent Ivar Arpis  huvud satts på en kropp i nazistuniform. Författaren Qaisar Mahmood beskrivs som en person som ”älskar Sverige och svenskarna så hårt” att han borde köpa knäskydd så att han inte fåt ont i knäna när han ”suger av dessa härliga Vasaättlingar”.

Nu kommer reportern att få delvis andra bevakningsområden.

Annons Annons

I en kommentar på SRs hemsida skriver Hanna Toll, kanalchef Sveriges Radio Göteborg:

”En medarbetares deltagande i den nyligen utgivna boken ”Rummet” har väckt reaktioner. Som reporter på Sveriges Radio får man inte delta i en opinionsbildning på ett sätt som kan påverka Sveriges Radios trovärdighet. Medarbetare på Sveriges Radio ska alltid ta hänsyn till våra krav på oberoende och trovärdighet, oavsett om man publiceras på våra egna plattformar eller andras. Vi fick tidigare i höstas kännedom om boken, och för nu diskussioner med medarbetaren om hennes fortsatta uppdrag på Sveriges Radio. Medarbetaren är införstådd med att publiceringen av boken innebär att hennes trovärdighet som reporter för Sveriges Radio har påverkats.”

Det finns dock ingen risk att hon sägs upp från sin tjänst.

– Reporterns trovärdighet har skadats. Det innebär att det finns områden som hon inte kommer att kunna bevaka. Exakt vilka det är kommer att avgöras från fall till fall, säger Erik Thyrell, programchef för SR i Göteborg.

Reportern har en programanställning och vad som händer efter att kontraktet löpt ut vill han inte säga.

– Vi har haft den här diskussionen länge, ända sedan vi fick veta att boken skulle komma ut, säger Erik Thyrell.

 

Fotnot: I en tidigare version av denna artikel framstod det som om reportern riskerade sin tjänst, vilket hon inte gör. Detta är nu korrigerat.

Fler avsnitt
Fler videos