Gå direkt till textinnehållet

SR oroliga för nedskärningarna på DR

Sveriges Radios strategidirektör Jan Petersson ser med oro på de stora förändringarna på Danmarks Radio och utesluter inte att svenska politiker kan inspireras av den danska detaljstyrningen av public service.

– Vad som är intressant är resonemanget de för om att DR ska gå från mediebolag till kulturinstitution. Den danska kulturministern säger att man ”cementerar Danmarks Radio som kulturinstitution”. Det blir något annat än det är idag. Man skär ned och styr politiskt ganska hårt vad gäller nedskärningarna. Man bestämmer vilka kanaler som ska läggas ned och hur mycket dansk musik som ska spelas i radio – 48 procent. Och man ska bygga verksamheten på dansk historia och kulturarv. Det är kopplat till den typen av resonemang, där man ska värna danskheten, säger Jan Petersson.

Det nya danska ”Public service-kontrakt” – motsvarande sändningstillståndet i Sverige – slår fast att DR ska spara 770 miljoner danska kronor fram till 2023.

– Så det kommer ett andra steg med stora besparingar, det här är bara det första steget.

Annons Annons

SR är också kritiskt till att DR inte ska få publicera långa djuplodande texter på nätet.

– Vi är mycket tveksamma till alla typer av begränsningar. Bolaget måste få bestämma det själv.

Samma typ av diskussion förs ju i Sverige med TU-sfären som varit kritisk till public services digitala satsningar, hur tänker ni kring det: kan den danska modellen inspirera svenska politiker?
– Det kan man inte utesluta. Men om man följer den public service-utredning som nu är ute på remiss tror vi att vi kan få ganska bra förutsättningar i Sverige. De förslag som ligger är förhållandevis bra. Men det kan hända vad som helst i det politiska spel som nu pågår, det är klart att det är bekymmersamt.

Fler avsnitt
Fler videos