Gå direkt till textinnehållet

SR lägger ner Publicerat i P1

Sveriges Radio lägger ner sitt mediegranskande program Publicerat vid årsskiftet.(UPPDATERAD)

Sveriges Radio får mycket beröm i den nya boken Vem granskar granskarna, som presenterades vid ett Sim(o)-seminarium i går (den 12 november).

SR hyllas för att man har satsat kontinuerligt på mediegranskning ända sedan 1970-talet. Under många år genom programmet Vår grundade mening, sedan 2007 på Medierna och Publicerat i P1.

Men nu läggs Publicerat ner. I ett kapitel ur Vem granskar granskarna skriver Sveriges radios tidigare VD Kerstin Brunnberg om programledaren:

Annons Annons

"Åke Pettersson är värd att framhålla som en som envetet sökt bana väg för mer av mediegranskning. Det innefattar att med stor självständighet också granska det egna företageett  vilket undertecknad då och då fått erfara."

Publicerats programledare Åke Pettersson kommenterar nedläggningen.

– Det har varit beställare Cecilia Bodströms mål länge. Det var hon som också lade ner Vår gundade mening. SR-ledningen var förbannad, framförallt för att vi släppte fram kritik mot dab-satsningen men även mot produktionsbolag och centraliseringen mot Stockholm.

Cecilia Bodström förklarar förändringen:

–  Varje år gör vi om tablån. Nästa år satsar vi mer på Kulturnytt. Vi minskar inte mediebevakningen, men lägger ut den på flera olika program.

Torbjörn von Krogh, föreståndare på Simo,  kommenterar nedläggningen:

– Det finns ett behov av specialkompetens för granskning av medier, inte bara speglingar och debatt. Publicerat har släppt fram ett mer reflekterande perspektiv.

 

Replik från Cecilia Bodström:

I den nya boken ”Vem granskar granskarna?” får Sveriges Radio mycket beröm för att kontinuerligt ha satsat på mediegranskning, skriver Journalisten för att sen antyda att nu är det slut med det eftersom programmet Publicerat läggs ner från årsskiftet.

Vad artikeln låter bli att berätta är att Sveriges Radio utvecklar sin mediebevakning. I stället för att ha två medieprogram, har vi från och med nästa år ett, Medierna, varje lördag – och satsar i stället resurser på en/flera mediereportrar som ska publicera mediegranskning i Sveriges Radios övriga program, till exempel Kulturnytt, P1-morgon och Studio Ett som når långt fler lyssnare.

Journalisten citerar ett stycke ur antologin skrivet av  Sveriges Radios förra VD Kerstin Brunnberg och får det som att verka att hon är emot nedläggningen av Publicerat.  Journalisten hade lika gärna kunnat citera Kerstin Brunnberg när hon i samma artikel skriver: ”Det önskvärda är snarast att mediegranskningen också fick en plats också i andra program”.

Precis så blir det alltså i P1 2013.

På seminariet om mediegranskning i måndags betonades vikten av sammanhang. En sak kan i sig vara korrekt, men blir ändå falsk om inte hela bilden berättas. I mitt samtal med reportern Håkan Lindqvist förklarade jag att Sveriges Radio förnyar sin mediebevakning efter årsskiftet och att inga resurser kommer att försvinna. Det är knappast den bild som sen förmedlades till Journalistens läsare,  vilket får mig att konstatera att mediegranskning är viktigare än någonsin och att jag är stolt över att arbetas på ett medieföretag som satsar så mycket just på det.

Cecilia Bodström

Kanalansvarig P1

 

Svar till Cecilia Bodström:

I artikeln säger Cecilia Bodström:

”Varje år gör vi om tablån. Nästa år satsar vi mer på Kulturnytt. Vi minskar inte mediebevakningen, men lägger ut den på flera program.

Hon upprepar nu samma sak, om än mångordigare.

Håkan Lindqvist

 

Fler avsnitt
Fler videos