Gå direkt till textinnehållet

”Språk och PR är nycklarna till jobb”

Journalisten Ali Alabdallah kom som syrisk flykting till Sverige 2013. Nu har han skrivit en bok om hur man får jobb som nyanländ.

Nytt jobb i nytt land som kommer ut idag på Komlitt förlag, är den första svenska boken som utgår från en nyanländs perspektiv på den svenska arbetsmarknaden. Den riktar sig till både nyanlända och de som jobbar med integrationsfrågor.

– Jag skrev boken utifrån behovet som fanns av en sådan. De flesta böcker om att hitta jobb är skrivna av svenska författare och riktar sig mot infödda arbetssökare. Den här lyfter den nyanländas perspektiv. Det perspektivet saknas hos många aktörer som hjälper nyanlända, hos politiker och myndigheter, säger Ali Alabdallah.

Vilka är nycklarna för att hitta jobb som nyanländ?
– Språket och PR. Det är de huvudsakliga faktorerna för alla, oavsett vilket land du kommer ifrån. Du måste lära dig svenska, och du måste göra PR för dig: bygga upp ett nätverk, skaffa vänner.

Som utlandsfödd journalist är språket den kanske främsta utmaningen, menar han.

– Du kan inte skriva på svenska, sa många till mig. Det som har motiverat mig att skriva boken på svenska är att skicka signaler om att det inte är omöjligt att lära sig svenska. Det spelar ingen roll om du inte kan uttrycka dig perfekt på svenska, även svenskar gör fel, men det finns korrekturläsare.

Han vill med boken skicka ”ett starkt budskap” till vissa som tror att  nyanlända är maktlösa.

– Syrierna är välutbildade och bidrar mycket till välfärdssamhället. I boken lyfter jag fram exempel, eldsjälar som hittat jobb på rekordtid.

Fler avsnitt
Fler videos