Gå direkt till textinnehållet

Spionen som berättade sanningen

Annie Machon är den brittiska MI5-spionen som valde att röja sin egen organisation. Som en av föreläsarna på Gräv 12 kommer hon att prata om underrättelsetjänsters inverkan på medierna. Journalisten berättar historien om hur hon blev en whistleblower.

Annie Machon rekryterades till MI5 i början av 90-talet och märkte tidigt att saker och ting inte stod rätt till. Både MI5 och systerorganisationen MI6 använde tvivelaktiga metoder. MI6 finansierade bland annat vad som då betecknades som terroriststämplade organisationer i Libyen i syfte att försöka lönnmörda Muammar Khadaffi. Hon var också kritisk till den slutenhet och den starka hierarki som rådde inom organisationen. Eftersom det inte fanns någon riktig insyn i vad som försiggick, kunde man komma undan med olagligheter.
– I ett fall kidnappade den brittiska underrättelsetjänsten två unga män från Tripoli och torterade dem i flera dagar innan de fick återvända hem. Sådant pågår fortfarande i västerländsk underrättelsetjänst.
På Gräv 12 kommer hon att fokusera på underrättelsetjänsters förhållande till medierna. Hon gör liknande framträdanden över hela världen, men det här är första gången hon besöker Sverige. Hon kommer också att lägga mycket vikt vid hur det är att vara en så kallad ”whistleblower”, det vill säga, att vända sig till medierna för att påpeka felaktigheter inom den egna organisationen. Till en början trivdes Annie Machon med sitt underrättelsejobb. Hon var involverad i flera stora, lyckade operationer där hon kände att människor faktiskt blev hjälpta. Det var också under denna tid som hon träffade sin före detta partner, spionkollegan David Shayler. Allteftersom tiden gick började de båda bli mer och mer kritiska till vad som försiggick inom MI5. Till slut fick David Shayler nog, och han blåste i visslan. Annie Machon slöt upp bakom honom. Året var 1996.
– Det var en riktigt läskig period. Vi visste aldrig om vi var övervakade eller inte, och samarbetet med medierna var till en början knackigt. Journalisterna var misstänksamma mot David, och han var misstänksam mot dem. Det var svårt att veta om den man pratade med skulle läcka till underrättelsetjänsten eller inte.
Efter avslöjandet tvingades Annie Machon och David Shay­ler att fly Storbritannien, och de gömde sig runt om i Europa under en lång tid. De hittades till slut i Frankrike, och David Shayler arresterades av fransk polis. Han utlämnades så småningom till Storbritannien. År 2002 dömdes han till sex månaders fängelse för brott mot en rad punkter i Official Secrets Act. Händelsen brukar kallas för The David Shayler affair.  I dagsläget känner sig Annie Machon hyfsat tillfreds, och hon ser sig inte över axeln lika ofta längre. Men helt bekväm är hon ändå inte.
– Jag tror och hoppas att jag  inte är övervakad i dag, men jag bor numera i Tyskland. Konstitutionen här erbjuder ett större integritetsskydd än i Storbritannien.
Annie Machon fortsätter vara en stark kritiker till det sätt underrättelsetjänster ”infekterar” medier och hur man rättfärdigar olagliga övertramp med hänvisning till sådant som kriget mot terrorismen.
– Under 2011 hjälpte MI6 olika terrorgrupper att avsätta och mörda Khadaffi, men denna gång helt öppet. Vad man en gång gjorde i hemlighet kan man nu göra mitt framför ögonen på världens medier och komma undan med det. Det tycker jag säger en hel del om den moraliska resa våra länder gjort de senaste femton åren.

Fler avsnitt
Fler videos