Gå direkt till textinnehållet

Sparpaket på VK och Folkbladet

Västerbottens-Kuriren och Folkbladet Västerbotten ska spara nio miljoner kronor. 14 tjänster varav tio redaktionella dras in. En av tjänsterna är Folkbladets chefredaktör.

Sex journalisttjänster på Västerbottens-Kuriren och fyra på Folkbladet försvinner i samband med sparpaketet.

En av tjänsterna som dras in är chefredaktören på Folkbladet, som ersätts av en redaktionschef och ansvarig utgivare. I samband med neddragningen slutar också Folkbladets chefredaktör Anna Benker. Erik Isberg, nyhetschef, blir tidningens utgivare från årsskiftet. Det skriver Folkbladet.

Enligt VKs chefredaktör Jessica Wennberg ska ingen bli uppsagd:

Annons Annons

”På VK är det fyra personer som tagit ett avgångsvederlag och utöver det är det en tjänst som varit vakant och ett långtidsvikariat som inte tillsätts. Det är sex tjänster, men vår ambition är att journalisterna som jobbar på Totalt Umeå ska integreras i VKs redaktion och om man ser det så handlar det egentligen bara om två tjänster som försvunnit”, säger chefredaktören Jessica Wennberg till VK.

VK, Folkbladet och gratistidningen Totalt Umeå kommer att utöka samarbetet för att parera de redaktionella personalminskningarna, bland annat avseende redigering, kvällsbevakning och webben.

Journalistklubbens ordförande Nathalie Huldtin beklagar att så många redaktionella tjänster försvinner:

”Det är ju redaktionerna som producerar det företaget ska sälja. Det innebär också att vi förlorar duktiga medarbetare som tar med sig stor kompetens ut ur bygget. Generellt har annars förhandlingarna med ledningen varit konstruktiva och vi tycker att det är bra att vi inte behövde gå till turordningsförhandlingar”, säger Nathalie Hultdin till VK.

VK Medias VD Sture Bergman menar att den digitala omställningen i mediebranschen kräver stora investeringar, 30 miljoner kronor under 2017 och lika mycket 2018 som lett till att koncernen måste se över sina kostnader.

”VK Media är oerhört finansiellt starkt och det är vi för att vi under årens lopp lyckats med utveckling och samtidigt parera med kostnadsreduktioner”, säger Sture Bergman till tidningen.

Fler avsnitt
Fler videos