Gå direkt till textinnehållet

”Sovjet försökte värva mig”

Under 80- och 90-talet arbetade Malcolm Dixelius som korre i Sovjet. Nu berättar han om hur försök gjordes för att försöka värva honom som agent.

Det är i podcasten Vem vill vara Junior som journalisten Malcolm Dixelius avslöjar att personer med uppenbar koppling till den ryska underrättelsetjänsten försökte värva honom till att bli så kallad inflytelseagent.

Försöken gjordes när Dixelius befann sig i Stockholm och syftet var att ”stärka den rörelse i Sverige som var emot utplaceringar av amerikanska robotar”, skriver SVT på sin hemsida.

Malcolm Dixelius säger att han gick på ett par möten eftersom han var nyfiken men att det aldrig blev mer än så. Han ska inte heller ha hållit mötena hemliga för sina chefer.

Malcolm Dixelius tror att liknande värvningsförsök görs även i dag, och till SVT säger han att ”information och nyhetsrapportering är en handelsvara i konflikter, det bör vara en påminnelse om att vara vaksam även i dag”.

Malcolm Dixelius arbetade för både Sveriges radio och Sveriges Television i Sovjet. Och han var även utrikeschef på Aktuellt.

Fler avsnitt
Fler videos