Gå direkt till textinnehållet

Sörmlands Nyheters samvetsfånge frisläppt

Sörmlands Nyheters samvetsfånge Turhan Özlü har släppts från fängelset Silivri i Istanbul. Även andra turkiska journalister som anklagats för att ha försökt göra statskupp har släppts.

– Vi har fått besked om att journalistklubbens adopterade journalist Turhan Özlü har släppts från fängelset i Istanbul. Troligen i väntan på överklagan och vidare prövning, säger Annika Clemens journalistklubbens vice ordförande.

Turhan Özlü och flera andra journalister fängslades 2008, anklagade för att vara inblandade i ett påstått kuppförsök, som enligt turkiska myndigheter hade organiserats av en organisationen Ergenekon.

Frisläppandet av Turhan Özlü kom efter en ändring i turkisk lag som gör frihetsberövande under lång tid olagligt. Enligt den nya lagen kan den tilltalade hållas i förvar i upp till högst fem år. Om domstolen inte når en dom under denna period ska den anklagade släppas.

Enligt Europeiska journalistfederationen, EFJ, sitter fortfarande 50 journalister kvar i fängelse i Turkiet, de flesta för påstådda kopplingar till olika kurdiska organisationer.

Fler avsnitt
Fler videos