Gå direkt till textinnehållet

Sommarprogram anmält till Granskningsnämnden

Poeten Athena Farrokhzads Sommarprogram i P1 har anmälts 16 gånger till Granskningsnämnden.

Athena Farrokhzads sommarprogram har väckt starka reaktioner hos både publik och politiker. Den moderate riksdagsledamoten Gunnar Axén blev rasande när han lyssnade på sommarprogram och anklagade public service för vänstervridet. Granskningsnämnden har fått in 16 anmälningar mot programmet.

Athena Farrokhzads program handlade om rasism, antirasism och klassfrågor i det svenska samhället. Hon tog ställning för de vänsteraktivister som i vintras varit i slagsmål med högerextrema grupper och beskriver tacksamhet mot dem. Flera anmälningar till Granskningsnämnden vänder sig mot vad man uppfattat som ”våldspropaganda”, skriver Kulturnyheterna.

Daniel af Klintberg , chef för P1s underhållningsprogram på Sveriges Radio och ansvarig utgivare för Sommar, säger att ”det är bra att programmet prövas så att vi får en tydligare gränssättning för vad vi kan sända”.

I arbetet med manuset har det tydliga politiska ställningstagandet kommit upp. Men Daniel af Klintberg försvarar beslutet att sända programmet.

”Alternativet hade blivit ett censurläge där Athena Farrokhzad hade sagt att hon inte kunnat stå för sitt manus. Så vi har kompromissat oss fram,”

I public servicebolagens sändningstillstånd står det att medarbetare på företagen ska ta ställning för demokrati och mänskliga rättigheter och måste göra det tydligt om någon medverkande i ett program hävdar motsatsen. Men inom ramen för public service ska krönikor och åsiktsmaterial kunna publiceras om redaktionen i ett längre perspektiv kan visa att man publicerar en stor variation av åsiktsmaterialet, med både höger- och vänsterperspektiv.

 

 

 

 

Fler videos
Fler avsnitt