Gå direkt till textinnehållet

Söktjänster kan undantas från YGL

Vissa söktjänster på nätet som avser känsliga personuppgifter ska inte längre omfattas av YGL. Det är ett av förslagen i Mediegrundlagskommitténs betänkande. UPPDATERAD

Betänkandet ”Ändrade mediegrundlagar” lämnades över till justitieminister Morgan Johansson vid en pressträff i Rosenbad efter lunch. Journalisten berättade i förmiddags om den del av betänkandet som rör ”evigt utgivarskap” på nätet, att en utgivare får ärva sin(a) företrädares utgivningsbeslut.

Den parlamentariska kommittén har också tittat på en rad andra frågor, bland annat den om vissa söktjänsters möjlighet att i skydd av YGL kunna publicera integritetskränkande personuppgifter. Frågan aktualiserades i samband med den omdebatterade söktjänsten Lexbase, och justitieminister Morgan Johansson sa under presskonferensen att det är ”särskilt tillfredsställande att utredningen knäcker Lexbasefrågan”.

Enligt betänkandet ska databaser inte omfattas av YGL om uppgifterna är tillgängliga på ett sätt som innebär särskilda risker för intrång i de registrerades personliga integritet.

Kommitténs ordförande Anders Eka betonade att lagändringen uteslutande riktar sig mot ”söktjänster som är uppbyggda och drivs på ett sådant sätt att de innebär särskilda risker för den personliga integriteten”, och inte den typ av databaser som kan vara nödvändiga i mediers arbete.

Mediegrundlagskommittén har också utrett frågan om hur väl omodererade kommentarsfält ska vara avskiljda från redaktionellt innehåll för att en sajt inte ska kunna förlora sitt grundlagsskydd, en fråga som 2013 blev högaktuell när Göta hovrätt i en dom  upphävde yttrandefrihetsgrundlagens regelverk på sajter med omodererade kommentarer.

Kommittén anser inte att det finns skäl att i förtydligande syfte i lagtexten
ange hur ett avskiljande av det redaktionella materialet ska ske/utformas för att grundlagsskydd ska gälla.

Däremot föreslår man att en en regel införs som klargör att grundlagsskydd
gäller för sådana delar av en sajt/databas där det framstår som klart
att informationen härrör från den som driver verksamheten. ”Detta gäller även om viss information i databasen har tillförts av annan än den som driver verksamheten”, skriver man i betänkandet.

Här hittar du hela betänkandet.

Fler avsnitt
Fler videos