Gå direkt till textinnehållet

Södra Vätterbygden gör om journalistlinjen

De senaste åren har en rad av folkhögskolornas journalistlinjer lagts ner runt om i landet. Men på Södra Vätterbygdens Folkhögskola satsar man i stället på en modernisering av linjen och inför kurser i sociala medier.

De senaste tio åren har ansökningarna till folkhögskolornas journalistlinjer minskat kraftigt och flera folkhögskolor har tvingats lägga ner sina journalistutbildningar, som Journalisten rapporterat om tidigare.

På Södra Vätterbygdens Folkhögskola satsar man i stället nytt. 

”En student på SVF ska nu inte bara bli en god journalist utan även en digital specialist”, säger Daniel Johansson, som från och med i år delar linjeledarskapet med Peter Johnson, i ett pressmeddelande.

Bland annat ska nu studenterna på SVF även lära sig hur de ska arbeta med sociala medier för att fånga läsare, tittare och lyssnare. Medieentreprenörerna Daniel Johansson och Andreas Söderlund tas i och med det in i lärarkollegiet.

”Det är en spännande tid för branschen. Och när den förändras och ställer nya krav på journalisterna så måste vi även på utbildningarna kunna erbjuda det branschen vill ha”, säger Daniel Johansson.

”Vi kommer bevara vårt fokus på etik och god journalistik. Men vi kommer genom det här nu även arbeta aktivt utifrån hur branschen ser ut i dag”, säger Peter Johnson.

Södra Vätterbygdens Folkhögskola har utbildat journalister i snart 40 år. I början av 80-talet blev utbildningen tvåårig.

Fler avsnitt
Fler videos