Gå direkt till textinnehållet

SN-reporter dubbelt prisad

Södermanlands Nyheters reporter Annika Clemens och fotograf Jens Alvin har tilldelats Sörmlands journalistpris. Annika Clemens tilldelas dessutom det nyinstiftade priset Årets förnyare. Priserna delas ut av Journalistförbundets Sörmlandsdistrikt.

Annika Clemens och Jens Alvin Teamet tilldelas priset för sin rapportering från flyktingkrisens Lesbos.
”Det är roligt att vi fick priset tillsammans med tanke på att vi jobbade så tätt ihop och lyckades få ur oss så mycket. Samtidigt känns det bra att ett sådant här viktigt ämne uppmärksammas,” säger Annika Clemens i ett pressmeddelande.

Jens Alvin berättar att han fått mycket reaktioner och frågor om arbetet på Lesbos från tidningsläsarna:
”I en lokaltidning får läsarna ofta bara en liten del av rapporteringen på utrikessidorna. Vi kunde fördjupa flyktingkrisen och hitta fler ingångar till våra läsare.”

Det var reportageteamet som fick kännedom om de flygblad med falsk information om Sverige som spreds i flyktingläger, ett avslöjande som fick stort genomslag i svenska och utländska medier.

Annons Annons

Även det nyinstiftade priset ”Årets förnyare” gick till Annika Clemens. Hon får priset för sin förmåga att med en kombination av traditionell journalistik och ny teknik ta med läsaren/tittaren till intressanta platser och händelser som påverkar både lokalt och globalt.

P4 Sörmlands reporter Evelina Crabb tilldelades Sörmlands journalistpris J Priset. Det är första gången som en radiojournalist får Sörmlands journalistpris.
 
Motiveringar:
 
Sörmlands journalistpris:
Annika Clemens och Jens Alvin tog med sin rapportering i text och bild flyktingkrisen på den grekiska ön Lesbos hem till Sörmland och presenterade den på ett mycket tydligt och gripande sätt för SN:s läsare i papperstidningen och på webben. Starka skildringar från Lesbos stränder när flyktingar anlände i gummiflottar och små båtar följdes upp med besök i de växande upp-samlingslägren på Lesbos, där flyktingarna försökte samla krafter inför den fortsatta resan i sökandet efter en säker tillflykt.
Annika Clemens och Jens Alvin kunde under dygnen de jobbade på Lesbos också rapportera om fynden av flygblad i flyktingläger med falsk information om Sverige, med syfte att av-skräcka flyktingar från att vilja resa till Sverige. En nyhet som fick stort genomslag i svenska medier.
 
Årets förnyare:
Annika Clemens har genom sina resor i tjänsten till grekiska ön Lesbos och privat till miljömötet i Paris direktrapporterat genom appen Periscope och liverapporterat på webben samtidigt som hon har skrivit traditionella pappersartiklar. Hon har inspirerat kollegor till ett nytt sätt att arbeta och visat att det inte behöver vara så krångligt, men att det ger stor effekt och låter lä-sarna få en känsla av att vara med och vara på plats, i världen, i frågor som påverkar även hemma i Sörmland.
Hon har även i sitt dagliga arbete som reporter, och ibland inhoppare på nyhetschefsplats eller som webbreporter, visat att hon med nyfikenhet tar sig an nya sätt att arbeta, tar initiativ till att fånga läsare/tittare och chattdeltagare för att öka och/eller bibehålla intresset för seriösa medier. Ett studiebesök på SvD resulterade genast i flera informativa kortfilmer spå webben samt nya sätt att presentera digert material. Med fler kollegor som Annika Clemens skulle vi journalister ha lättare för att anpassa oss på en tuffare arbetsmarknad, där allt fler aktörer slåss om människors uppmärksamhet.

Fler avsnitt
Fler videos