Gå direkt till textinnehållet

Skyddsombud kritiska mot LRF Media

Skyddsombuden på LRF Media är kritiska till att arbetsgivaren inte lyssnar på dem i samband med den stora omorganisationen på tidningsförlaget.

Det var i december 2014 som personalen på LRF Media blev informerade om ett förslag om besparingar på 30 miljoner och en stor omorganisation: Kontoret i Malmö med cirka 70 anställda läggs ner, vilket innebär att redaktionerna för Lantbrukets Affärstidning ATL, Lantmannen, ATL Magasinet och Skogsägaren flyttas till Stockholm.

Det blir även neddragningar i Stockholm, samtidigt som den redaktionella organisationen görs om. Bland annat skapas det en pool av ämnesjournalister som ska skriva för förlagets olika lantbrukstidningar. Mycket av det journalistiska arbetet ska läggas ut på frilansar.

Skyddsombunden på LRF Media anser att arbetsgivaren inte levt upp till de krav som finns i Arbetsmiljölagstiftningen och har vänt sig till Arbetsmiljöverket. De har bland annat begärt en detaljerad handlingsplan och en risk- och konsekvensanalys.

Annons Annons

– Vid en stor omorganisation ska företaget planera den tillsammans med skyddsombuden. Så skedde inte och sker fortfarande inte i tillräcklig omfattning i Malmö. Sedan ska det göras en riskanalys. Vi tycker att den inte har varit tillräckligt omfattande. Riskanalysen gjordes inte tillsammans med oss eller att man tog in kompetens utifrån för att göra en bedömning. Därför vände vi oss till Arbetsmiljöverket, säger Härje Rolfsson, en av fyra skyddsombud på LRF Media i Malmö.

Fler avsnitt
Fler videos