Gå direkt till textinnehållet

Skärpning av förhandsprövningen föreslås

Myndigheten för Radio och TV föreslår en skärpning av förhandsprövningen av nya tjänster för public service-bolagen, men anser att public service-bolagen ska behålla makten över vad som ska anmälas till regeringen för förhandsprövning. SVTs VD Hanna Stjärne är kritisk till förslaget.

Rapporten från Myndigheten för Radio och TV slår fast att public service har en negativ påverkan på delar av den omgivande mediemarknaden, främst i form av att deras verksamheter konkurrerar om konsumenterna med de aktörer som bedriver kommersiella medieverksamheter.

Myndigheten anser dock att den sammantagna bedömningen är att public service-bolagen inte kan anses agera på ett sätt som ”uppenbart hindrar konkurrerande aktörer från att etablera, driva och utveckla sina medieverksamheter”.

Många kommersiella medieföretag har kritiserat public service-bolagen för satsningar som är i direkt konkurrens med deras verksamheter, däribland den nu nedlagda SVT Flow.

Annons Annons

Tidningsutgivarna redovisade tidigare i år en studie som visade att public service-företagens digitala satsningar har skärpt konkurrensen gentemot tidningarna i ”betydande utsträckning” och att detta har lett till att tidningarna förlorat marknadsandelar och intäkter de annars hade haft.

Myndigheten för Radio och TV vill se en skärpning av förhandsprövningen, där regeringen måste godkänna införandet av nya tjänster inom public service. Public service-bolagen har kritiserats för att de inte begärt förhandsprövningar innan de genomfört digitala satsningar, som till exempel SVT Flow.

Myndigheten föreslår nu att andra aktörer ska ges en möjlighet att begära en prövning av om en tjänst borde vara föremål för förhandsprövning hos Granskningsnämnden för radio och tv. Public service-bolagen ska dock självständigt avgöra om en anmälan till regeringen ska göras, oavsett vad Granskningsnämnden kommer fram till.

Sveriges Televisions VD Hanna Stjärne kritiserar förslaget:

”Det är anmärkningsvärt att Sverige ska leda utvecklingen när det gäller att begränsa public service. Public services verksamhet regleras av bland annat sändningstillstånd och anslagsvillkor i en omfattande process där hela branschen rådfrågas. Därutöver bör det vara de oberoende public service-bolagen och inte statliga myndigheter eller regeringen som bestämmer vad som ska publiceras och hur”, säger Hanna Stjärne till Vi på TV.

Sveriges Radios VD Cilla Benkö vill möta utmaningarna tillsammans med konkurrenterna:

”Det viktiga nu är att vi inom ramen för vår branschorganisation Utgivarna, som faktiskt är ett unikt samarbete i Europa, fortsätter dialogen om hur vi, det vill säga Sveriges Radio, SVT och UR, tillsammans med våra kommersiella kollegor kan stärka de svenska medierna i förhållande till den globala konkurrensen om den svenska publiken”, säger Sveriges Radios VD Cilla Benkö i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos