Gå direkt till textinnehållet

Skånemedia vill minska med 28 tjänster

Skånemedia, som äger Ystads Allehanda, Trelleborgs Allehanda och Kristianstadsbladet, vill att 28 tjänster försvinner på de tre tidningarna. Varav hälften på redaktionen.  

En första MBL-förhandling har hållits.

Att det fanns ett sparkrav på tidningarna var känt sedan tidigare. Men Clifford Johansen, journalistklubbens ordförande på Kristianstadsbladet, är "något förvånad" över att så många tjänster ska bort.

– Man undrar hur det ska påverka produkten och hur läsarna reagerar.

Du ser inte att det finns luft i organisationen?

– (Trött skratt) Nej, det finns inte utrymme att skära ner. Vi är redan extremt slimmade på alla håll och kanter. Jag vet att alla säger så, men vi är verkligen väldigt bantade och effektiva.

– Vi har fått ett förslag, nu ska vi sätta oss och analysera det, se vilka konsekvenser det kan få.

Finns det avgångserbjudanden?

– Det finns vissa avgångslösningar, men jag utesluter inte att det kan bli uppsägningar. Vi ska naturligtvis jobba för att det ska bli så bra som möjligt för medlemmarna. Men tiden med generösa avgångsvederlag är förbi.

Till Medievärlden säger Skånemedias VD Johan Larsson att man hoppas kunna klara nedskärningen genom frivillighet och avgångsvederlag.

Bantningen av personalen ska ge en besparing på cirka 15 miljoner kronor, enligt Medievärlden. Bolaget ska spara ytterligare 15 miljoner genom sänkta IT-, tryck- och annonsproduktionskostnader.

Fler avsnitt