Gå direkt till textinnehållet

SJF sätter press på Bonnier om fulavtalet

Pressade frilansar kräver krafttag från Journalistförbundet som svar på de oskäliga frilansavtal som de stora tidskriftsförlagen skickat ut. Nu har förbundet begärt förhandling om Bonnier Tidskrifters avtal.

Journalisten.se har i en rad artiklar berättat om det avtal som Bonnier Tidskrifter kräver att alla som vill fortsätta frilansa för dem med kort varsel skriver under. Avtalet går längre än Aller Medias kritiserade frilansavtal och innebär bland annat att BT får ensamrätt till materialet samt fri rätt att publicera det i alla sina kanaler. Det ska också gälla retroaktivt för allt redan inköpt material. Avtalet har kritiserats hårt av frilansar och jurister. I mejlinglistor och sociala medier har pressade Aller- och Bonnierfrilansar ifrågasatt vad Journalistförbundet gör.

– I båda de aktuella fallen pågår samtal av olika karaktär mellan oss och förlagen, och vår frilansorganisation är i högsta grad med i detta arbete, kommenterar förbundsordföranden Jonas Nordling kritiken.

I förra veckan valde Journalistförbundet att genom den lokala journalistklubben på Bonnier Tidskrifter begära förhandling om BT-avtalet, eftersom det enligt Nordling är ”fullständigt orimligt att sätta ett nollvärde på upphovsrätten”. Förbundet anser att Bonnier Tidskrifter bryter mot det frilansavtal som undertecknats av Medieföretagen.

Annons Annons

Det är andra gången på kort tid som Journalistförbundet använder paragraf 38 i medbestämmandelagen för att sätta press kring frilansvillkor. (I höstas använde Sveriges Radio-klubben paragrafen för att stoppa intaget av underbetalda P3-dokumentärer – och i dagarna höjde SR arvodena.)

Är det här den väg förbundet ser som framkomlig i frågan om frilansars arvoden och upphovsrätt?
 – I ett förhandlingsläge använder man de vägar som finns för att nå önskat mål, och de kan se olika ut från gång till annan. Det finns ingen anledning att berätta om förhandlingsstrategier i förväg, svarar Jonas Nordling.

Frilansjournalisten Isabella Iverus skrev den 29 januari en mycket delad debattartikel om den prekära frilanstillvaron, där hon beskrev hur hon först trodde att fulavtalet frilansarna fått hem var ett skämt. Avtalet ser hon som ett tecken på en fragmentariserad arbetsmarknad där var och en ska vara sin egen lyckas smed. ”Genom att outsourca yrke efter yrke urholkas villkoren för alla arbetstagare.”

Iverus konstaterar att enskilda individer har lite att sätta emot; det behövs en kollektiv rörelse – som inkluderar anställda journalister.

– När människor slutar bry sig om den som sitter bredvid är det farligt. Det blir en väldigt konstig situation om anställda jobbar på som vanligt och står bakom sådana här fulavtal. Jag skulle hellre se att man säger att det här inte är okej, säger hon.

– Det här påverkar ju i förlängningen alla anställdas villkor också, som riskerar att få söka om sina tjänster och bli anställda i bemanningbolag med sämre lön och trygghet.

Isabella Iverus menar att både samhället i stort och alla fackförbund som erbjuder medlemskap till frilansar har en uppgift att göra för att höja egenföretagares villkor och sociala trygghet, även Journalistförbundet.

– Journalistförbundet är ett av få förbund som hörs och syns i debatten om egenföretagare, det måste man ge dem kredd för. Men det här kräver starkare åtgärder. Till exempel borde de frilansar som nu blir av med jobb så länge förhandlingssituationen med förlagen pågår självklart kunna få ekonomiskt bistånd från förbundet. Alla vet hur skör en frilans ekonomi är och att vi ju betalar medlemsavgift som alla andra.

Hur skulle det kunna göras?
– Jag har inte tillräcklig kunskap om hur det ska gå till, men jag har tilltro till att de som jobbar på förbundet är intelligenta människor som kan hitta lösningar.
Som svar på om det skulle vara möjligt för förbundet att stötta frilansar ekonomiskt medan förhandlingar om avtalet pågår svarar Jonas Nordling:
– Om förbundet vidtar en stridsåtgärd så utgår konfliktersättning till berörda medlemmar, oavsett anlitandeform.

Fler avsnitt
Fler videos