Gå direkt till textinnehållet

SJF måste spara under nästa år

Medlemstappet väntas fortsätta i Journalistförbundet under 2015. Trots avgiftshöjningen tvingas förbundet till besparingar. Förbundets tidning Journalisten kommer också att drabbas av besparingar som följd av bland annat minskade annons- och prenumerationsintäkter.

I Journalistförbundets budgetförslag som nu gått till distrikten på remiss framgår att förbundet räknar med att tappa 250 medlemmar under 2015.

Medlemstappet har inneburit att Journalistförbundet ser ut att gå mot ett minusresultat 2014, med 1,1 miljoner kronor före finansnetto. Nu väntar ett sparpaket under 2015. Personalkostnaderna ska enligt budget minskas med drygt en halv miljon kronor, till 22,5 miljoner kronor.

– Vi kommer inte att ta in en vikarie för att ersätta en person som går på föräldraledighet under 2015. Den personens arbetsuppgifter kommer att skötas av andra och några av dem kommer inte att utföras, säger Eva-Maria Kollberg, kanslichef på Journalistförbundet.

Annons Annons

Förbundets kostnader för facklig utbildning väntas också minska under 2015. Den fackliga grundkursen om fyra dagar på Djurönäset minskas till två dagar och förläggs i förbundets fastighet Journalisternas hus i Stockholm. Fler kurser ska hållas på kansliet och på platser utanför Stockholmsområdet för att komma närmare medlemmar.

– Fyradagarskurserna blir inte fulltecknade eftersom folk inte har tid att lägga ned fyra dagar på en facklig kurs. Det här är egentligen ingen neddragning, utan en effektivisering som gör att kurserna också blir billigare, säger Eva-Maria Kollberg.

Enligt Journalistförbundets prognos ska medlemsraset halveras under nästa år. Mellan november 2013 och november 2014 har Journalistförbundet förlorat 556 medlemmar, varav över 378 yrkesaktiva. I budgeten för 2015 antas medlemstappet av yrkesaktiva medlemmar bli 250 personer. Det var ungefär lika många som under 2013.

– Förklaringen till att vi tappat fler medlemmar under 2014 är i första hand nedskärningarna i branschen. Många journalister som slutat lämnar yrket och därmed förbundet. Vi kommer att fortsätta att satsa på medlemsrekrytering under 2015, bland annat med att få igång klubbar, göra fler skolbesök, marknadsföra oss och rekrytera fler frilansar, säger Eva-Maria Kollberg.

En specialsatsning görs på tio till tolv utvalda nya medieföretag under första kvartalet 2015.

– Många nya medieföretag, särskilt produktionsbolagen, saknar kollektivavtal. Vi kommer att fortsätta att fokusera på de här nya arbetsplatserna och lägger mer kraft på rekrytering under året.

Journalistförbundet har för närvarande knappt 16 800 medlemmar varav cirka 2 000 är pensionärer och drygt 800 studerande.

Eftersom Journalistkongressen i oktober beslutade att höja medlemsavgifterna kommer intäktsminskningen inte bli fullt så dramatisk i jämförelse med budgeten för 2014. Totala medlemsintäkterna under 2015 väntas enligt budgeten bli 45,9 miljoner kronor. Enligt prognosen för 2014 kommer medlemsintäkterna landa på 45,2 miljoner kronor i år vilket är 900 000 kronor lägre än budget.

Tidningen Journalisten kommer också att påverkas av besparingar genom att förbundet sänker prenumerationskostnaden med 100 000 kronor. Det stora intäktsproblemet för Journalisten är dock inte prenumerationerna utan annonserna. Annonsintäkterna har rasat med cirka en miljon kronor jämfört med budget under 2014. Tidningen kommer under 2015 att genomföra besparingar, bland annat genom lägre tryckkostnader, att vakanta tjänster inte tillsätts fullt ut samt minskad frilansbudget.

– Lönekostnaderna ökar samtidigt som vi får mindre intäkter, det är klart att det kommer att märkas. Vi kommer inte fullt ut kunna göra den produkt som vi vill. Vi får prioritera hårdare så att kvaliteten i det vi gör upprätthålls, säger Helena Giertta, chefredaktör och VD för Journalisten.

– Vi kommer fortfarande ha tillräckligt med resurser för att göra ett bra magasin, webbtidning och webb-TV.

Budgeten klubbas av förbundsstyrelsen i januari.

Fler avsnitt
Fler videos