Gå direkt till textinnehållet

Sista dagen för mediegranskarna på SO

I dag upphör Second Opinion med sin mediegranskning. Efter tre år och 2 500 artiklar om medieetiken i Sverige, räcker inte pengarna längre. VD Mats Olin anser att medieetiken överlag har blivit lite bättre – men på många sätt också sämre.

– Jag och min kompanjon Maria Bjaring har inventerat Mediesverige. Vi har sett hur det fungerar i praktiken, och jag måste nog säga att jag tycker att läget har blivit lite bättre. Det är mer debatt om medieetiska frågor nu än för tre år sedan, säger Mats Olin.

En förklaring är, tror han, att artiklar uppmärksammas och kritiseras i sociala medier i högre utsträckning.

– Det finns ett pris att betala om man bryter mot de etiska reglerna. Jag pratade med P1-chefen häromdagen och hon tycker att det har blivit ännu viktigare med transparens och att hålla på reglerna när man publicerar eftersom det är så många kritiska ögon som riktas mot varje kontroversiell publicering, säger Mats Olin.

En av de sista mediegranskande artiklarna på Second Opinion, som publicerades på morgonen i dag, handlar om huruvida redaktionerna har upprättat etiska dokument som är tillgängliga för allmänheten. Du kan läsa om den undersökningen här.

– Det visar sig att det är fler redaktioner som har utvecklat egna etiska dokument jämfört med för ett och ett halvt år sedan, säger Mats Olin.

Fast att allt har blivit bättre tycker han inte.

– På många sätt har det blivit sämre. Jag tycker mig se att fler och fler redaktioner tar genvägar och korsar etiska gränser som man inte skulle ha gjort för tre år sedan. Caremafallet är ett intressant exempel på hur en tidning inte är transparenta, utan för läsarna bakom ljuset i någon mån, säger Mats Olin.

Han är också oroad över den kritik som riktas från redaktionerna mot Pressombudsmannen och Pressen Opinionsnämnd.

– Det förekommer en viss obstruktion mot PON och det tror jag är skadligt. Det är väldigt viktigt att medierna respektera sina egna självsanerande institutioner, annars är risken att vi får lagstiftning i stället.

Skälet till att Second Opinion nu väljer att lägga ned mediegranskningen och i stället fokuserar helt på energifrågor, är att pengarna inte räckt till, som Journalisten berättat i en tidigare artikel.

– Det är inte så himla enkelt att finansiera mediegranskningen. Våra kunduppdrag har visserligen gått med överskott, men det har varit för litet för att täcka vår övriga mediegranskande verksamhet, säger Mats Olin.

Vad ska du göra nu?
– Jag för diskussioner om nya uppdrag, men jag kan inte säga något om det ännu. Jag vill arbeta med mediegranskning.

Fler videos
Fler avsnitt