Gå direkt till textinnehållet

SHL ändrar rutinerna efter påtryckningar

Från och med kvällens match mellan Rögle BK och Karlskrona HK kommer medierna att kunna filma presskonferenser efter avslutad match. Påtryckningarna från bland annat Nerikes Allehanda gav alltså resultat.

Som Journalisten rapporterat tidigare i veckan har Swedish Hockey League (före detta Elitserien) sålt rättigheterna för rörlig bild under ligamatcherna till C More. Det innebär att ingen annan får filma från två timmar före till 45 minuter efter match. Filmförbudet omfattar presskonferenserna.

Det här upprörde flera sportredaktioner i landet, bland annat gjorde NAs utsände i Malmö (för matchen Örebro Hockey-Malmö Redhawks) en markering mot SHL. Reportern Gabriel Rådström började ett TV-inslag från matchen med att säga att SHL stod för kvällens största självmål i och med filmförbudet.

– En presskonferens är en arbetsplats för medier. Hur den dokumenteras ska vara vårt val, inte någon annans, sa också Anders Uddling, sportchef på NA.

Annons Annons

Nu backar alltså SHL från de tidigare filmkraven.

I dag ändrar SHL rutinerna för presskonferenser i anslutning till matcher. Tidigare har inspelning med rörlig bild inte tillåtits, men från och med kvällens match kommer media att få banda samtliga presskonferenser för publicering tidigast 45 minuter efter avslutad match och med maximalt fem minuter långa klipp. Detta gäller media som ansökt om och beviljats tillstånd av SHL”, skriver SHL på sin hemsida.

Fler avsnitt
Fler videos