Gå direkt till textinnehållet

Sex journalister åtalas efter Trumpprotester

Sex journalister som bevakade protesterna mot Donald Trump i Washington DC i fredags åtalas för att ha deltagit i skadegörelse. De riskerar som mest tio år i fängelse och 25 000 dollar i böter.

Totalt har sex journalister nu åtalats för delaktighet i de våldsamma protester de bevakade. Det rapporterar The Guardian.

De sex journalisterna är: Evan Engel från nyhetssajten Vocativ, Alex Rubinstein från RT America, Jack Keller, producent för dokumentärsajten Story of America, Matt Hopard, frilansjournalist, Shay Horse, en frilansfotograf samt Aaron Cantú, frilansjournalist som skrivit för publikationer som the Baffler, the Washington Spectator och New Inquiry. Samtliga förnekar anklagelserna som riktats mot dem.

Evan Engels kamera och mobiltelefon beslagtogs av polis i samband med gripandet.

Annons Annons

Totalt greps 200 personer under protesterna mot Donald Trump i Washington DC i fredags.

Polisens agerande har fått hård kritik, bland annat av det amerikanska advokatsamfundet som hävdar att många av gripandena baserades enbart på var personer befann sig och inte på vad de gjorde.

Brottsmisstankarna rör vandalisering, men enligt The Guardian finns det inga specifika uppgifter rörande vad de sex journalisterna ska ha gjort, bara en uppgift om att en polisbil ska ha vandaliserats på en plats i närheten av där journalisterna ska ha befunnit sig.

Maxstraffet för vandalisering är 180 dagar i fängelse och böter upp till 1 000 dollar. Men i polisrapporterna uppges att journalisterna ska ha varit delaktiga i våldsamt upplopp, vilket kan ge högst tio år i fängelse och böter på upp till 25 000 dollar.

Committee to Protect Journalists kräver att åtalen mot tre av journalisterna läggs ned, eftersom de ”helt uppenbart är felaktiga”. I de övriga tre fallen har CPJ ännu inte hunnit sätta sig in i händelserna som lett fram till åtalen.

Fler avsnitt
Fler videos