Gå direkt till textinnehållet

Sekretessen hävs på terroristutredning

Åklagarmyndigheten lade sekretess på hela den nedlagda förundersökningen mot den felaktigt terrormisstänkte mannen i Boliden. Nu ger kammarrätten i Stockholm åklagaren bakläxa.

En reporter på SVT begärde i november förra året ut den uppmärksammade förundersökningen om förberedelse till terroristbrott, som ledde till att en 22-årig man i Boliden blev felaktigt misstänkt och utpekad. Förundersökningen bedrevs vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Åklagarmyndigheten vägrade lämna ut handlingen med hänvisning till förundersökningssekretess. Journalisten överklagade beslutet till kammarrätten, som går på journalistens linje.

Sekretess gäller visserligen för pågående förundersökningar, men eftersom förundersökningen är nedlagd gäller andra regler. ”Som skaderekvisitet i bestämmelsen är utformat bör dock, sedan en förundersökning lagts ned, sekretess inte annat än undantagsvis komma i fråga för andra uppgifter än sådana som har generell betydelse för brottsutredning och brottsspaning”, skriver kammarrätten i domen.

Annons Annons

Rätten bedömer att Åklagarmyndigheten inte ens har prövat vilka uppgifter i handlingen som kan lämnas ut och bestämmer att myndigheten ska göra en ny fullständig prövning enligt de förutsättningar som nu gäller.

Fler avsnitt
Fler videos