Gå direkt till textinnehållet

Segerstedts frihetspenna till Gellert Tamas

Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne tilldelar journalisten Gellert Tamas utmärkelsen Torgny Segerstedts frihetspenna.

Frihetspennan har delats ut sedan 1996 och går i år till journalisten Gellert Tamas. Så här skriver Stiftelsen Torgny Segerstedts Minne i sin motivering:

”Gellert Tamas har i sin Sverigetrilogi – Lasermannen, De apatiska och Det svenska hatet – skrivit svensk samtidshistoria med udden riktad mot rasism och maktmissbruk. Med stor precision och stilistisk stringens låter han oss förstå drivkrafterna bakom de främlingsfientliga rörelser som har fått ett allt större inflytande på den svenska samhällsutvecklingen. Därför tilldelas Gellert Tamas Torgny Segerstedts frihetspenna för år 2018.”

Frihetspennan överlämnas den 27 november.

Gellert Tamas har arbetat på TV4s Kalla fakta och tidningen Ordfront. Som författare debuterade han 1995 med boken Sverige, Sverige fosterland. Sitt genombrott fick Gellert Tamas 2002 med Lasermannen, som det året belönades med Guldspaden. För reportaget om apatiska flyktingbarn som han 2006 gjorde för Uppdrag granskning i SVT fick han Ikarospriset. Den kartläggningen följde han tre år senare upp i boken De apatiska. 2015 kom hans dokumentärfilm om Katarina Taikon och 2016 boken Det svenska hatet.

Fler avsnitt
Fler videos