Gå direkt till textinnehållet

SD-politiker polisanmäld

SD-politikern Kent Ekeroth har polisanmälts för att bryta mot BBS-lagen. Kommentarer på Ekeroths blogg beskrivs som hets mot folkgrupp. Enligt tryckfrihetsexpert Nils Funcke kan Ekeroth dömas för kommentarerna.

Kent Ekeroth, som sitter i riksdagen, har anmälts av organisationen Juridikfronten för att bryta mot BBS-lagen. Enligt Juridikfronten har en person som tillhandahåller en elektronisk anslagstavla ansvaret för att ta bort kommentarer som strider mot lagen om hets mot folkgrupp.

Organisationen har i sin anmälan hänvisat till 33 kommentarer på Kent Ekeroths blogg som inte har tagits bort. Bland annat beskrivs muslimer som djur och homosexuella jämställs med psykopater.

Nils Funke, som har suttit i regeringens Yttrandefrihetsutredning, bedömer att Kent Ekeroth skulle kunna fällas utifrån BBS-lagen.

Annons Annons

”Om man bedömer att Ekeroth har visat grov oaktsamhet eller har försummat att ta bort kommentarerna som bedöms som hets mot folkgrupp kan han fällas. Det råder ingen tvekan om att det är han som ansvarar för kommentarerna på bloggen", säger Nils Funke till Riksdag & Departement.

Han säger vidare att en fällande dom skulle leda till böter, men att straffet kan bli hårdare om en åklagare bedömer det som medhjälp till hets mot folkgrupp.

Fler avsnitt
Fler videos