Gå direkt till textinnehållet

SD-politiker frias för hets mot folkgrupp

Hovrätten över Skåne och Blekinge friar Sverigedemokraternas tidigare vice ordförande i Karlskrona, Michael Hess, som tidigare dömts för hets mot folkgrupp. Domen kan eventuellt överklagas.

Det var 2013 som Michael Hess i anslutning till en artikel på Aftonbladet skrev en kommentar om att ”det är djupt inrotat i islams kultur att våldta och misshandla sådana kvinnor som inte rättar sig efter islams lära”. Inlägget publicerades även på Hess Facebooksida

Blekinge tingsrätt ansåg att SD-politikerns uttalande var kränkande och nedsättande för gruppen muslimer i Sverige. För uttalandet dömdes han i tingsrätten för hets mot folkgrupp till villkorlig dom och 32 000 kronor i dagsböter. Själv förnekade han brott eftersom han ansåg att uttalandet riktade sig mot en ideologi och inte en folkgrupp. 

Även hovrätten anser att det var frågan om ett kränkande yttrande, men hänvisar samtidigt till Europadomstolens praxis rörande yttrandefrihet och skriver att Hess kommentar till artikeln faller ”inom ramen för vad som bör få bemötas i en fri och öppen debatt”.

Annons Annons

Kammaråklagare Lena-Marie Bergström säger till Aftonbladet att hovrättens dom är ”välskriven” men anser att man har ”skyldighet att uttala sig på ett sätt utan att kränka eller missakta en hel grupp”.

Det är ännu oklart om domen ska överklagas. Hon kommer att ta upp frågan med sina kollegor på Åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Malmö och säger att "det finns en mening att pröva frågan i Högsta domstolen”.

Fler avsnitt
Fler videos