Gå direkt till textinnehållet

SD-politiker avgår efter presstödsmotion

Sverigedemokraternas riksdagsledamot Anna Hagwall lämnar sina politiska uppdrag efter den hårt kritiserade motionen om slopat presstöd för att minska Bonniers mediedominans.

Anna Hagwall föreslog i en motion till riksdagen att presstödet ska slopas. ”Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag ska tillåtas kontrollera direkt/indirekt mer än fem procent av media”, sade hon i ett mejl till Aftonbladet om motionen.

Motionen fick hård kritik. Dels för att den innehöll flera felaktigheter, som att ”hela 80 procent av medierna ägs och kontrolleras av samma ägare”, och dels för Anna Hagwalls retorik.

”Det här känns igen från antisemitisk retorik och propaganda”, sade idéhistorikern Henrik Bachner, som forskat om antisemitism, till Dagens Nyheter.

I helgen meddelade Sverigedemokraterna att Anna Hagwall lämnar sina politiska uppdrag som ordinarie ledamot av skatteutskottet och ersättare i näringsutskottet, samt intern gruppledare för SDs skattepolitiska grupp. Om hon sitter kvar i riskdagen eller inte får hon själv bestämma, enligt SD. Men hon kommer inte att ställa upp för omval 2018.

"Bakgrunden till besluten är främst den dåligt underbyggda motion om mediepolitik som Hagwall lämnat in och som skadat partiets anseende och står i direkt strid med partiets fastslagna linje på flera viktiga områden", skriver Sverigedemokraterna i ett pressmeddelande.

Fler avsnitt
Fler videos