Gå direkt till textinnehållet

SD manipulerade TTs bild

Sverigedemokraterna har i en reklamkampanj manipulerat en bild från TT Nyhetsbyrån. Något som de enligt TT gjort utan tillstånd.

Bilden som SD använder i sin kampanj togs av TTs fotograf vid en presskonferens där decemberöverenskommelsen presenteras av de sju partiledarna för M, S, MP. C, FP och KD.

På deras huvuden har SD redigerat in bruna kepsar, vilket ska tolkas som att personerna ägnar sig åt tveksamma beslut.

I avtalet med TT står att köpta bilder inte får manipuleras utan tillstånd från upphovspersonen.

Annons Annons

”I det här fallet hade inte SD det. Vi funderar på vilka åtgärder vi ska ta, men framförallt ska vi prata med SD. Vi har kontakt och vi ska se vad kontakten leder till”, säger TTs bildchef Mats Schagerström till DN.

Henrik Vinge, presschef hos Sverigedemokraterna, säger att det handlar om politisk satir och att det därför är tillåtet att manipulera en bild.

”Det kan vara kända konstverk eller kända fotografier. Det är reglerat och i viss mån praxis och det troliga är att detta faller under den kategorin. Sedan är det möjligt att TT har en annan uppfattning", säger Henrik Vinge.

Men Staffan Teste, som driver den juridiska byrån Bildombudsmannen, är tveksam till den tolkningen.

”Det finns alltid gråzoner i vissa sådana här specialfall som är parodi, satir och liknande. Men finns det ett avtal så gäller andra regler. Om man har träffat ett avtal kan ett användande som strider mot avtalet vara ett avtalsbrott. Det har inte så mycket att göra med upphovsrättslagstiftningen”, säger Staffan Teste till DN.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos