Gå direkt till textinnehållet

Schermans sågning: ”Tiggarbrev”

Mittmedias styrelseordförande Jan Friedman skrev i veckan ett öppet brev Alice Bah Kuhnke, där han bland annat föreslår att lokala mediehus ska kunna göra delar av PS-bolagens bevakning på entreprenad. Nu kallar Jan Scherman tilltaget för ”skamlöst”.

I måndags skrev Journalisten om det öppna brev som Mittmedias styrelseordförande skrev till kulturministern via DN. Bland annat uppmanade han henne då att förändra presstödet och låta andra koncerner göra delar av lokalbevakningen ”på entreprenad”.

Uppmaningen sågas i dag av Jan Scherman, tidigare chef för TV4 och Aftonbladet-TV, som kallar det för ”tiggarbrev” och ”skamlöst” i ett inlägg på Aftonbladet debatt.

Det var ju redan i våras som mediekoncernerna Bonnier, Schibsted och MTG lade fram ett förslag om att upprätta privata fonder med pengar från SVT:s licensmedel. Till och med resurser som SVT kunde få loss genom egna besparingar skulle föras över till dessa privata fonder, som nämnda bolag ville använda till vanlig hederlig och oberoende journalistik. Uppenbarligen anser man sig inte ha råd med denna grundläggande publicistiska uppgift. För kännedom – förra året tjänade dessa tre koncerner nästan tre miljarder”, skriver Scherman.

Annons Annons

I stället vill Jan Scherman bland annat se att staten ger de vinstgivande privata mediebolagen en möjlighet att återinvestera delar av sina vinster lokalt med en ekonomisk stimulans i form av lägre vinstbeskattning.

”Alltså privata fonder som de privata bolagen själva bygger upp, men på de villkor staten stipulerar. Inte löntagarfonder, utan lokalfonder”, skriver Scherman.

Han vill även att man höjer licensen och omformulera SVT:s och SR:s uppdrag så att det lokala ansvaret ökar, med plats för flera lokala stationer.

”Frigör resurser genom att slopa den ålderdomliga och ineffektiva konstruktionen med tre bolag – SVT, SR och UR. Detta kommer att ge tillräckligt med resurser för en kraftfull lokal mediebevakning.

Fler avsnitt
Fler videos