Gå direkt till textinnehållet

Scherman undersöker den svenska demokratin

Debattören och konsulten Jan Scherman gör en tredelad dokumentärserie om den svenska demokratin för Sveriges Television. ”Jag vill visa de uppenbara hot som finns mot demokratin i dag”, säger Scherman till Journalisten.

Ikväll gör tidigare TV4-VDn Jan Scherman comeback som reporter i SVT, där han 1980 inledde sin TV-karriär.

Det gör han med dokumentärserien ”Länge leve demokratin”, som han tillsammans med produktionsbolaget Storyfire producerat för SVT.

I dokumentärserien ställer Jan Scherman frågan hur det är ställt med den svenska demokratin.

Annons Annons

Varför har du gjort det här?
– Därför att det behövs, är det korta svaret. Väldigt många har alldeles för länge tagit demokratin för given. Då är det bra att göra ett försök att visa de uppenbara hot som finns mot demokratin idag, som det talats ganska lite om, säger Jan Scherman.

Ett lite längre svar är att Jan Scherman under många år träffat många människor inom såväl näringslivstoppen som politiken.

– Som både undersökande journalist och börs-vd får man till slut ett rätt stort nätverk. Jag har hört mycket kritiska synpunkter på hur demokratin fungerar, det bidrog till att jag ville berätta om detta offentligt.

Är det en svart bild du kommer att visa?
– Jag vill inte kalla den för svart, men vår så ofta påstått trygga demokrati befinner sig faktiskt under hot. Det jag försöker berätta om är att i riksdagen, där några av våra viktigaste förtroendevalda sitter för att utföra det uppdrag de fått av folket, är förutsättningarna för att klara det jobbet urusla. De saknar resurser, de administreras, de stressas, de hatas, hotas och toppstyrs av sina partier. Vi har faktiskt en dysfunktionell riksdag, det måste vi börja diskutera.

– Det här är något annat än den vanliga mediala bilden av lata, välavlönade riksdagspolitiker som sömnaktigt rör sig i gräddfilen. Det är en vrångbild som tyvärr också bidrar till hotet mot demokratin, genom att den stärker politikerföraktet.

Vilket ansvar lägger du på medierna?
– Jag frågar mig kritiskt själv vad min roll varit och tycker att man måste börja föra en kritisk diskussion om detta. En misstro mellan makt och medier är hälsosamt, men misstron har tippat över kanten.

Hur har det varit att vara reporter igen?
– Helt fantastiskt. Jag har känt det där jag ofta kände som reporter, att det finaste jobbet i världen är att få berätta viktiga historier för andra människor.

Fakta om serien:
Producent: Jan Scherman
Regi: Martin Jenefeldt, Storyfire
Exekutiv producent: Tobias Bringholm, Storyfire
Projektledare SVT: Johan Brånstad
Ansvarig utgivare SVT: Ingemar Persson

Fler avsnitt
Fler videos