Gå direkt till textinnehållet

Scherman kritiserar mediernas mörkläggning

Jan Scherman går till angrepp på mediechefer som håller sig undan granskning – inklusive den egna arbetsgivaren Schibsted.

I sin mediekrönika i Svenska Dagbladet Näringsliv går på måndagen Jan Scherman till attack mot mediechefer som mörklägger och vägrar ställa upp på intervjuer när medieföretagen utsätts för journalistisk granskning.

”Hur ska andra bolag kunna kritiseras för mörkläggning när mediebranschen själv drar ner var och varannan rullgardin?” skriver Jan Scherman i krönikan.

Jan Scherman var åren 2001-2011 VD för TV4-gruppen och är nu affärsområdeschef för Aftonbladet TV. I krönikan riktar han bland annat kritik mot Aftonbladets ägare, Schibsted. Han menar också att Journalistens granskning av Dagens Nyheters så kallade ”frysbox” tystades ned i branschen.

Annons Annons

”Därtill visar det sig att det på en punkt är en dramatisk skillnad mellan medieföretag och alla andra firmor. Det självklara drevet uteblev nämligen. DN granskades i huvudsak enbart av tidningen Journalisten. Det skedde förra månaden med uppföljning i några branschtidningar. Punkt, slut och så tystnad”, skriver Jan Scherman, som anser att tigandet nu är så frekvent att det riskerar att undergräva trovärdigheten i mediernas vakthållning kring öppenhet för yttrandefrihetens bästa.

Fler avsnitt
Fler videos