Gå direkt till textinnehållet

SBS: ”Otroligt tråkigt besked”

Inte så oväntat, men beklagligt och "otroligt tråkigt", säger SBS Discovery Radios kommunikationschef Jakob Gravestam, om beskedet i dag att DAB+ läggs på is.

Den kommersiella radion är som väntat kritisk till beskedet från regeringen.

Kulturdepartementet motiverar bland annat beslutet med att flera remissinstanser kommit med tunga invändningar mot en digitalisering av marknätet. Jakob Gravestam är kritisk till vilka remissinstanser regeringen valt att lyssna på.

– Vi har flera konstiga remissinstanser som kommit med lite konstiga svar i sina remisser. Är det till exempel Riksrevisionens sak att ifrågasätta om folk önskar ett större utbud utanför storstäderna? Och det är underligt och lite olyckligt att kulturdepartementet tar det till sig.

Han pekar också på att regeringens senaste utredare Nina Wormbs inte skulle utreda om, utan hur, övergången till digitalradio skulle ske.

– Ändå landar det i om.

Gravestam frågar sig vad som nu händer med det 20-tal digitala tillstånd som SBS och MTG delat upp mellan sig och börjat provsända i.

Att de kommersiella radioaktörerna inte är eniga om hur de nuvarande tillstånden ska hanteras fram till släckningen av FM-nätet är en försvårande omständighet för DAB+, enligt regeringen?

– Det tror jag är ett svepskäl. Det handlar ju inte om digitalradion, det handlar om FM. Utredningen kom dessutom med förslag om det. Och när det gäller digitalradiotillstånden är vi alla överens, inklusive Sveriges Radio.

Fler avsnitt
Fler videos