Gå direkt till textinnehållet

Säpo: ”Vi står inte för skyddet av redaktioner”

Säpo menar att man i dag gör tillräckligt inom ramen för sin verksamhet för att skydda demokratin och exempelvis journalisters arbete. Men de kan inte svara på om man kan känna sig trygg i dag som journalist.

I dag hände det igen. En redaktion, denna gång SVTs i Karlskrona, fick ta emot hot av personer som vill styra vad massmedier rapporterar om och hur. Som Journalisten tidigare skrivit om har Utgivarna kartlagt hoten mot journalister under det senaste året och kommit fram till att 99 redaktioner hotats det senaste året.

*Vid några tillfällen har hoten varit så allvarliga att de tvingat journalister och anhöriga att flytta tillfälligt.

*218 trakasserier mot redaktioner och medarbetare har rapporterats av de 101 redaktioner som svarade på enkäten.

*Var tredje redaktion har upplevt hot under det senaste året. På en tredjedel av dessa redaktioner har hoten lett till att journalister undvikit bevakningsområden eller arbetsuppgifter som en följd av hoten. På hälften av de hotade redaktionerna har man tvekat inför publiceringar och jobbutläggningar på grund av hotbilden.

Efter attentatet mot Charlie Hebdo i Paris blossade också en debatt om hotet mot demokratin och journalisterna upp i Sverige.

– Vi ser ett ökat intresse från regeringen, polisen och Säpo för de här frågorna. Sen vart det leder vet vi ju inte. Bilden är i alla fall tydlig; att vi ska anmäla alla hot mot journalister och att polisen ska ta anmälningarna på stort allvar, sa exempelvis Journalistförbundets ordförande Jonas Nordling till Journalisten i februari.

Fredrik Milder är pressekreterare på Säpo som har ansvaret för kontraterrorarbete och författningsskyddet i landet.

Han tycker att Säpo i dag gör tillräckligt inom ramen för deras verksamhet som främst handlar om att samla förebyggande information.

– Kontraterrorarbetet är högst prioriterat men vi står inte för skyddet av redaktioner eller journalister, polisen ska sköta det arbetet. Tillsammans blir vi kraftfulla myndigheter. Sen spelar mediehusens egna säkerhetsorganisationer också en viktig roll, där kan polisen och Säpo tillsammans ta till de åtgärder som behövs, säger han till Journalisten.

Kan man känna sig trygg som journalist i Sverige?

– Jag kan inte ge något generellt svar på det, säger Milder.

Fler avsnitt