Gå direkt till textinnehållet

Sanna Arbman, lokalredaktör: Det gäller att vara snabb

Sanna Arbman Hansing jobbar för andra sommaren som lokalredaktör i en av Sveriges fattigaste kommuner: Nordanstig i Hälsingland.

Hur är det att jobba som lokalredaktion under sommaren?

– Jag tycker att det är jättespännande, för man får göra alla slags jobb. På morgonen kanske jag gör ett kulturjobb, för att sedan åka på en orienteringstävling och på väg hem till redaktionen skriva om en bilolycka. Man bevakar allt som händer.

Är det en bra skola att vara lokalredaktör?

– Ja, för man får träning att skriva många artiklar. Jag skriver tre fyra per dag. I går satte jag rekord genom att skriva ett reportage på en timme som ska gå ett uppslag i morgon. Det gäller att vara snabb.

Hur får du uppslag till artiklar?

– De kommer från mig själv, för det är bara jag på redaktionen. Men det händer saker hela tiden. I helgen är det en stor spelmansstämma. Jag jobbade här även förra sommaren och då hittade jag uppslag från Facebook. Någon i Gnarp skrev att hon var trött på att ha fått tre katter överkörda på ett halvår. Då skrev jag en artikel om fortkörning. En annan person skrev på Facebook att han hade blivit överfallen av en rovfågel. Jag ringde upp och intervjuade personen. Så det är en kombination av vad jag hittar på sociala medier och folk som kommer in på redaktionen och tipsar.

Känns det ibland ensamt att inte ha kolleger?

– Det bästa vore att ha en kollega att bolla idéer med. När det kommer ett ärende eller dom skulle det vara bra att slänga ut en fråga till kollegan istället för att behöva ringa till nyhetschefen i Hudiksvall.

Hur länge ska du jobba i Nordanstig?

– Jag har jobbat en vecka och ska jobba tre till.

Vad ska du göra sedan?

– Jag läser på JMG i Göteborg. Jag har ett år kvar. Till hösten ska jag praktisera på Filter.

Har du inte blivit avskräck av alla nedskärningar inom mediebranschen?

– Jag har aldrig funderat på något annat jag vill göra. Det finns inget alternativ.

Fler avsnitt
Fler videos