Gå direkt till textinnehållet

Sämre villkor för Stampens frilansar

Stampen har skickat ut ett kontrakt till tidningens frilansmedarbetare där det står att deras artiklar kan publiceras i alla de tidningar som ingår i Stampen Local Media. De får inget extra betalt.

Frilansjournalisten Sigrid Melchior fick för ett tag sedan ett avtal från Göteborgs-Posten skickat till sig. I dokumentet stod det att de artiklar hon skriver för Göteborgs-Posten nu ska kunna pub­liceras i alla de tidningar som ingår i Stampen Local Media och deras digitala kanaler: papper, webb, e-tidning, mobil och läsplatta.

I avtalet står det även att Stampen Local Media har rätt att överlåta materialet till andra företag som har arkivtjänster. Rätten att överföra artiklar gäller utan begränsning i tid. Artikelförfattarens upphovsrätt gäller dock.

– Jag skrev inte på utan tänkte att det skulle gå att förhandla, men det gick inte. Då sade jag nej och slutar därmed mitt samarbete med Göteborgs-Posten, vilket känns tråkigt, säger Sigrid Melchior.

Hon har från Bryssel bevakat EU under många år för Göte­­­borgs­­­­-Posten, men har aldrig haft något skrivet kontrakt. Något ext­ra betalt för att Stampen Local Media ska använda artiklarna i alla sina tidningar och kanaler får hon inte.

– Mängdpubliceringen är en anmärkningsvärd försämring av redan dåliga villkor, säger hon.

Anders Goliger, redaktionschef på Göteborgs-Posten, säger att ett av syftena med att bilda bolaget Stampen Local Media var att samarbeta mer mellan tidningarna.

– Den första oktober gjordes tidningarna om och bygger till en större del än tidigare på gemensamt material. Mer av den journalistik vi gör publiceras i alla tidningarna inom bolaget.

Får frilansar extra betalt för publicering i flera tidningar?
– Vi gör enskilda överenskommelser med varje frilans. Det finns därför inte ett generellt svar, varje jobb värdesätts för sig utifrån kvalitet, tidsåtgång, exklusivitet och så vidare.

Gäller avtalet alla redaktioner: kultur, utrikes, samhälle?
– Det gäller för det material som vi vill använda gemensamt inom Stampen Local Media. Det görs fortfarande lokala inköp som det inte finns något behov av att använda gemensamt, där behövs heller inte ett sådant avtal.

Sigrid Melchior har andra uppdragsgivare som är intresserade av artiklar från EU.

– Det går inte att överleva enbart på att skriva för Göteborgs-Posten, säger hon.

I Stampen Local Media ingår Göteborgs-Posten, Bohusläningen, Hallands Nyheter, Hallands-Posten, TTELA och Strömstads Tidning. Till dessa tidningar ingår även digitala kanaler. Stampen Local Media är en del av Stampen Media Group.

Fler videos
Fler avsnitt