Gå direkt till textinnehållet

Så startar Almedalen

I dag sparkar Almedalsveckan i gång och över 700 journalister väntas ansluta under veckan. Journalisten träffade några av dem under söndagsmorgonen.

Jenny Sander jobbar sitt tredje år som koordinator för presscentrat och är van att ta hand om journalisterna. Den vanligaste frågan hon fått genom åren är faktiskt inte ”vad är wifi-koden”? Istället vill de flesta oftast veta direkt av henne vad som är hett, vad man talar om på plats, och vilken fråga som sticker ut mest. 

–  Alla kurvor för Almedalsveckan går stadigt uppåt för varje år utom hur många medier och journalister som bevakar oss. Under valåren kommer det fler, vi slog rekord 2014 med över 900 journalister på plats, i år räknar vi med cirka 700, säger Jenny Sander (bilden). 

Annons Annons

Med över 3 700 registrerade evenemang räknar dock arrangörerna med att årets vecka blir den största någonsin. Presscentrat har i år flera olika mindre rum, för att journalisterna inte ska störas lika mycket av varandra. Det finns plats för 150 journalister med egna arbetsplatser samtidigt.

När det gäller säkerheten under veckan finns det ingen speciell hotbild mot Almedalen i år. Men det finns alltid en beredskap hos polisen, som är van att hantera de speciella förhållandena med en öppen politikervecka och landets samlade medier på plats, menar Sander. 

– Det finns alltid en beredskap hos polisen som är baserad på hur det ser ut för varje år, poliserna är väldigt professionella, det är i alla fall min bild av deras jobb. Vi har tillsammans med dem samverkan löpande året runt. 

Är ni trött på medier efter denna veckan?

– Nej, det kan man aldrig bli. Jag upplever mediernas arbete som fantastiskt bra. Det granskas och undersöks och berättas om en rad olika frågor. Vilket också är betydelsefullt för Gotland, säger Jenny Sander.

Bilden nedan: Jan Björklund, söndagens huvudperson, intervjuas av TT inför en sömnig publik under söndagsmorgonens första timmar. 

Bilden nedan: Inne på området arbetar Aftonbladet med att rigga upp sin scen och sätta upp sitt tält. För de stora mediehusen i landet är det självklart att inte bara vara på plats under Almedalen, de tävlar också om att sända live, bjuda in profiler och locka livepubliken till deras bevakning. 

Bilden nedan: Alexandra Karlsson är reporter på Expressen. Hon sitter i presscentrat och planerar dagen och mejlar med redaktionen. 

– Jag är flygande reporter under veckan och åker oftast ut i ensamteam och bevakar det som händer just nu. Det kan handla om presskonferenser, eller ett uttalande som går att följa upp. Nu på morgonen har jag gjort ett knäck om Jan Björklunds första framträdande under hans intervju med Sveriges radio, säger hon. 

Bilden nedan: Lena Hallerby är chefredaktör på det liberala nyhetsmagasinet Tidningen NU. De kommer ut med 24 sidor varje vecka, som görs av tre journalister. 

– Almedalsveckan är en stor händelse för oss och har en given koppling till mycket av det liberalerna gör, så för oss är det självklart att vara här.

Bilden nedan: TV4 är först uppe av de stora medierna att sända live eftersom Nyhetsmorgon sänder live inne från Almedalen, som egentligen är en park i centrala Visby. Här pratar programledaren Anders Pihleby "Almedalsdrinken" tillsammans med sina TV-gäster. 

Bilden nedan: Vlada Cakic är fotograf på SVT. Han riggar upp kameran för dagen, snart riktad mot SVTs egna scen inne på området. 

Fler avsnitt
Fler videos