Gå direkt till textinnehållet

Så ska lokaljournalistiken räddas

Nya aktörer som gratistidningar ger också nya sätt att gräva och granska på. Det menar Gunnar Nygren som pratade framtid för lokaljournalistiken under Gräv15.


I en medievärld som föder allt fler nya aktörer kommer också de journalistiska metoderna att förändras. Det var en av åsikterna som kom fram under debatten kring lokaljournalistikens utmaningar.

– Endagstidningar och lokala gratistidningar ger nya sätt gräva och granska, säger Gunnar Nygren som skrivit rapporten Landsbygd i Medieskugga tillsammans med Kajsa Althén.

Under debatten fanns också Mats Ottosson, ansvarig utgivare på Hallpressen med. Han har  varit med och gjort stora personalnedskärningar inom Hallpress och menar att han inte förstår hur någon vågar satsa på papperstidningar idag.
De nedskärningar som gjorts inom Hallpress har varit nödvändiga enligt Ottosson.

Annons Annons

– Om vi inte hade gjort det hade det sett riktigt illa ut nu. Men vi har ett ansvar och därför har vi försökt att bevara redaktionerna i våra basregioner, säger han.

Gunnar Nygren lyfte under debatten fram en möjlig förbättring. När journalisterna blir färre skulle redaktionerna kunna arbeta med publiknätverk eller ”bygdekorrar”. Men Malin Lindgren, som ensam driver den lokala nyhetssajten Burlövs Nyheter, säger att hon inte vill arbeta med ”bygdekorrar”. Det skulle riskera att försämra den journalistiska kvalitén.

Mats Ottoson menar att det är orimligt att luta sig mot statliga stöd. Han tycker också att presstödet är en återvändsgränd.

– Det måste ske en sänkning av momsen på digitala medier. Det är en propp som påverkar hur vi ska våga gå vidare med digitala satsningar.

Erik Strömberg, nyhetschef på Ljusdals-Posten efterlyste också en förändrad syn på digitalsatsningen. Särskilt på landsbygden,

– Det spelar ingen roll om vi är tio journalister. Om folk inte har internet så att de kan komma in på vår sida, säger han angående utbyggnaden av bredband.

Deltog i debatten gjorde Erik Strömberg, nyhetschef på Ljusdals-Posten, Gunnar Nygren, professor i journalistik vid Södertörns Högskola, Malin Lindgren, Burlövs Nyheter, Britt-Marie Citron och Mats Ottosson.

Fler avsnitt
Fler videos