Gå direkt till textinnehållet

Så fick frilansen en intervju med Edward Snowden

Som första journalist i Skandinavien fick frilansjournalisten Carolina Jemsby och SVT Nyheter en intervju med Edward Snowden. Sedan 2013 har visselblåsaren som avslöjade den amerikanska massövervakningen politisk asyl i Ryssland.

Hur fick du till det här?

– Jag har jobbat länge för det genom tålmodigt bearbetande av källor, alltså personer som jag trott haft kontakt med Snowden. Jag ville vara säker på att frågan skulle komma fram till honom själv, säger Carolina Jemsby.

Varför valde han just dig?

– Jag vet ju att han är intresserad av Sverige, och han har nyligen fått två priser här från Ordfront och Right Livelihood-priset. Han har ett intresse av Sverige och har pratat tidigare om att han vill komma hit, så därför har han ett intresse av att hans sak diskuteras här. Han vill inte stanna hela livet i Ryssland och vill helst komma till ett västeuropeiskt land där han kan lita på att inte bli utlämnad. Det pågår också ett arbete i Sverige för det som vi kommer berätta om i eftermiddag.

Pratar han mer om varför han läckte?

– Jag frågade honom om tillfället när han fattade beslutet att läcka, han jobbade ju både för CIA och NSA som spion. Eftersom han satt på så många poster, både utomlands och i USA, fick han inblick i hur otroligt omfattande övervakningen var, och att den bedrivs av alla människor oavsett om man begått något brottsligt eller inte.

Vad är ditt intryck av Snowden? Mådde han bra?

– Jag tycker han verkade må väldigt bra. Han var väldigt trevlig, trots att hela sändningen började med teknikstrul, som det väl är när man ska prata via nätet. Vi fick koppla upp och ned flera gånger men han var väldig hjälpsam. Han sa att var trött, men jag fick ett sympatiskt intryck av honom. Edward verkar leva ett ganska vanligt liv med restaurangbesök och åka tunnelbana.

Vad sysslar du mer med just nu?

– Just nu är det lite andra grävprojekt som jag hoppas blir något och sen håller jag och Folke Rydén på med en dokumentär om Östersjön.

Klipp från Carolinas intervju med Edward Snowden finns just nu på SVT Play. 

Fler videos
Fler avsnitt