Gå direkt till textinnehållet

Ryska Sputnik stängs i Lettland

Ryska Sputnik News stängs ner i Lettland. Lettiska myndigheter anser att sajten är ett ”propagandaverktyg” och ifrågasätter dess trovärdighet. UPPDATERAD.

2014 lanserades propagandasajten Sputnik News på lettiska på order av ryska myndigheter. Men nu stänger de lettiska myndigheterna sidan. De anser att sajten är ett ”propagandaverktyg” och att den sprider tvivelaktiga uppgifter om till exempel konflikten i Ukraina. Det rapporterar International Federation of Journalists (IFJ).

Det är den lettiska domännamnsorganisationen NIC, som har kontrollerat domännamnet ”.lv”, som har stängt sajten. Sidan har publicerat artiklar på både lettiska och ryska.

Den ryska ambassaden i Lettland ska ha skrivit på sin Facebooksida att de betraktar handlingen som ”informationskrigsföring”.

Sputniks lettiska sajt har nu flyttats från den stängda adressen med domännamnet ”.lv” till den en ”.com” adress för att kunna fortsätta med sin verksamhet.

IFJ varnar för att alla stängningar av nyhetssajter är ett brott mot pressfriheten.

Journalisten har tidigare berättat hur Sputnik News själva stängt sin svenska sajt. ”Jag tror inte att den har fått något genomslag”, sa då forskaren Carolina Vendil Pallin vid Totalförsvarets forskningsinstitut om händelsen.

Fler avsnitt
Fler videos