Gå direkt till textinnehållet

Ryska grävjournalister får hjälp av Sverige

Ryska journalister kommer under hösten att utföra 21 grävprojekt i ibland annat S:t Petersburg, Karelen och Murmansk. Reportrarna har fått visst ekonomiskt stöd från Sida. (KORRIGERAD)  

Reportrarna kommer att få utbildning, handledning och visst ekonomiskt stöd i samband med undersökningarna från Scoop Ryssland. Projektet är ett exempel på samarbete över nationsgränserna och erfarenhetsutbyte mellan undersökande journalister i Sverige, Danmark och Ryssland. Scoop Ryssland finansieras av Sida.

Idén till Scoop Ryssland kommer från Föreningen grävande journalister i Danmark i samarbete med ryska kolleger.

De ryska journalister som ingår i projekten jobbar främst på lokala och regionala tidningar, TV-kanaler och webbplatser i Kaliningrad, S:t Petersburg, Leningrad, Karelen, Petrosavodsk, Arkhangelsk, Murmansk, Pskov och Novgorod.

Annons Annons

Det är fjärde året som Scoop Ryssland ordnar grävprojekt. Trots de senaste årens ökade spänning mellan Ryssland och några av dess grannländer är intresset bland ryska journalister att samarbeta internationellt mycket högt. Årets 47 ansökningar om att få utföra grävprojekt är det näst högsta antalet någonsin.

– Det fanns en oro att den nya spänningen mellan Ryssland och grannländerna skulle leda till ett lägre intresse. Så blev det inte vilket är glädjande, säger Scoop Rysslands koordinator Börge Nilsson från Föreningen grävande journalister.

Fler avsnitt
Fler videos